Pe data de 17 mai, unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume, Bitfinex, a transmis o solicitare unora dintre utilizatorii cu cel mai mare volum de tranzacționare pentru a-și asocia identitatea fiscală și social security number (echivalentul CNP-ului) cu contul utilizat pe platformă. Aceste informații sunt utilizate de agențiile guvernamentale americane pentru a monitoriza situația impozitelor achitate de public.

”Vă solicităm să completați formularul de certificare a identității și să îl încărcați pe contul dumneavoastră Bitfinex până cel târziu pe data de 24 mai 2018. Dacă sunteți cetățean american sau o entitate economică cu cel puțin 25% din titluari cetățeni americani, vă rugăm să completați formularul FATCA. Sunteți obligați să furnizați aceste informații conform termenilor și condițiilor platformei”

se menționează în notificarea transmisă de Bitfinex.

Una dintre comunitățile de traderi Bitcoin de pe platformă, Whalepool, a declarat că sunt complet împotriva inițiativei și au decis să își retragă fondurile din exchange.

”Bitfinex cere utilizatorilor să releve identitatea fiscală ce va fi transmisă BVI, care la rândul său o va transmite autorităților financiare din țara de origine. Suntem complet împotriva acestei inițiative. Dacă sunteți de acord cu noi, protestați prin retragerea banilor de pe platforma Bitfinex”,

se meționează în punctul de vedere publicat de Whalepool.

Echipa Bitfinex a susținut că notificarea a fost transmisă acelor utilizatori care au obligația de a-și declara veniturile provenite din tranzacționarea de criptomonede și nu tuturor membrilor de pe platformă.

Reacția investitorilor este una ușor de înțeles, deoarece impozitele din anumite state americane ajung până la 45% din profitul obținut din tranzacții. Până la începutul acestui an, și Franța a avut un impozit similar, însă autoritățile au decis să coboare pragul la 19% deoarece majoritatea investitorilor au refuzat să își declare veniturile din cripto din cauza taxelor prea mari.

Decizia investitorilor de a-și retrage banii de pe Bitfinex a generat un val de panică, astfel încât tranzacțiile bitcoin-în-USD au cunoscut o creștere bruscă iar faptul că Bitfinex gestionează aproximativ 30% din piața Bitcoin a provocat o scădere a prețului la 7925$ pe data de 18 mai.

De asemenea, volumul de tranzacții a scăzut cu 5 miliarde $ în ultimele 24 de ore, însă piața a început deja să își revină, valoarea BTC ridicându-se la aproximativ 8500$ în prezent.