Departamentul de cercetare al platformei de tranzacționare BitMEX a anunțat că va lansa propriul client software Bitcoin. Acesta va concura cu implementarea de referință și standardul industrial Bitcoin Core.

BitMEX Research a declarat că a ales să lanseze propriul client software Bitcoin pentru a ajuta la corectarea neînțelegerii că depozitul open-source Bitcoin Core este responsabil de dezvoltarea criptomonedei. Majoritatea comunității consideră în mod greșit că gestionarii depozitului au capacitatea de a schimba sau de a împiedica modificările aduse regulilor consensului Bitcoin.

Autorii susțin că această neînțelegere a fost amplificată în timpul și în urma dezbaterii cu privire la dimensiunea blocurilor. În acea situație, controversa a fost incorect caracterizată ca o situație între dezvoltatorii Bitcoin Core și marii mineri din rețea.

În urma acelor discuții s-a dezbătut cine “controlează” depozitul de programe de bază și ce se întâmplă dacă depozitul respectiv este deturnat sau șters. Acesta este în prezent găzduit pe GitHub.

În opinia BitMEX Research

discuția a fost deturnată,  deoarece utilizatorii ar trebui să fie aceia care se ocupă cu adevărat de regulile de protocol ale criptomonedei.

“Oamenii tind să caute pe cineva care controlează regulile protocolului Bitcoin. Înainte și în timpul dezbaterii despre dimensiunea blocurilor, mulți au crezut că erau minerii, întreprinderi mari sau Gavin Andresen. Una dintre consecințele negative neașteptate ale acestui război este că mulți dintre ei par să își fi schimbat opiniile și acum consideră că dezvoltatorii Bitcoin Core sunt responsabili. Aceasta este o viziune la fel de eronată. Adevărul este că utilizatorii finali sunt în cele din urmă responsabili de Bitcoin.”

Noul client al grupului este denumit Bitcoin BitMEX Research. Își propune să reducă dependența rețelei de un singur depozit de software major. Aceasta fără a introduce noi riscuri pentru ecosistem. În acest scop, nu va introduce nici o schimbare de consens care ar forța un hard fork. De asemenea, nu va încerca să re-implementeze protocolul prin rescrierea codului. În schimb, va lansa clientul său ca fork de la Core.

“Din moment ce este un fork de software Bitcoin Core, nu generează riscuri de introduce bug-uri sau probleme cu compatibilitatea, o problemă care l-a preocupat pe Satoshi”

au scris autorii.

“De asemenea, clientul BitMEX Research nu schimba regulile consensului Bitcoin, astfel încât preocuparile legate de complexele de litigii controversate nu se aplica. Prin urmare, dacă depozitul Bitcoin Core va fi deturnat sau șters, codul de bază se poate îmbunătăți în continuare folosind Bitcoin BitMEX Research repository. “