Mai mulți clienți ai schimbului de criptomonedă Bittrex s-au plâns de faptul că schimbul a început să închidă conturi fără vreun motiv anume. Se pare că în general a fost vorba despre utiliztatori care au cerut ajutorul operatorilor pe canalul de Slack, dar au fost ignorați și mai târziu le-a fost blocat contul.

Un utilizator Bittrex s-a plâns că avea 6 bitcoini în contul de Bittrex – peste 30 000 de dolari la valoarea de astăzi. Acum nu își mai poate accesa ondurile și nu a primit nici un răspuns la întrebările pe Slack.

Alt utilizator comentează: „Contul meu de Bitrex a fost desființat acum mai bine de 3 zile, fără avertisment. Echipa lor de suport nu a răspuns la nici o întrebare.”

Altul a scris:

„Deși am trimis întrebări pe tema asta către echipa de suport, au fost lipsiți de decență. În loc să răspundă întrebărilor, ne-au ignorat pur și simplu.”

Alt utilizator sugerează că acțiunile firmei ar avea legătură cu naționalitățile utilizatorilor. Acesta a scris: „În Iran, mai mult de 3000 de conturi au fost dezactivate fără motiv”.

Din spusele utilizatorilor pe conturile de Telegram, cele mai afectate țări sunt Siria, India, Iran, Rusia, Pakistan și Turcia.

Mulți dintre cei care au reclamat situația spun că folosesc conturi verificate și sugerează că nu ar fi vorba despre o problemă de identificarea clienților sau de spălare de bani

Clienții afectați primesc același mesaj atunci când încearcă să intre în cont:

„Contul tău nu poate fi activat automat deocamdată. Informații despre contul dezactivat:

Posibile motive pentru are contul tău ar putea să fie dezactivat:

– ai cerut dezactivarea

– ai încercat să verifici contul cu un document de identificare care a mai fost folosit în trecut

– bănuim că s-ar putea ca contul să fi fost spart și dezactivat în locul tău

– contul tău a fost implicat în activități neobișnuite de trading

– ai încălcat termenii și condițiile Bittrex

În funcție de motivele pentru care contul tău a fost dezactivat, este posibil să îl poți activa chiar tu.”

Liniște totală

Cei de la Bittrex nu au răspuns nici întrebărilor venite de la presă, iar pagina lor de știri este goală. Dacă încerci să te înregistrezi pe canalul lor de Slack, nu reușești. Vei primi un mesaj cu „invite_limit_reached” (limita maximă a invitațiilor a fost atinsă). Pagina de Facebook a celor de la Bittrex îi direcționează pe utilizatorii cu probleme către site-ul de suport, unde pot să înainteze o plângere.

Nici pe Twitter nu au făcut vreun anunț. Singurul răspuns oficial la numeroasele mesaje pe Twitter a fost:

„vă rugăm să contactați http://support.bittrex.com”

Se întâmplă ceva ciudat

Este extrem de neobișnuit ca un schimb să dezactiveze brusc mii de conturi, fără să facă vreun anunț sau să răspundă la cererile de suport. Și mai bizar este că cei de la Bittrex par să blocheze conturile celor care apelează pe Slack la suport. Nu este singurul lucru ciudat care se întâmplă pe Bittrex în ultima vreme.

Bloggerul „The CyrptoSyndicate” a postat săptămâna trecută un articol în care sugera că cei de la Bittrex au făcut o greșeală în interior și au vândut automat de pe tot exchange-ul altcoinuri. În acest fel, au cauzat prăbușiri pe toate schimburile mari.

„Practic toate criptomonedele (altcoinuri) listate pe Bittrex au urmat același pattern. Nu fiecare monedă, însă fiecare monedă listată pe Bittrex. Între 12:00 și 09:00 [22:00 și 07:00 ora României] pe 8 octombrie e2017, un număr mare de altcoinuri au avut un parte de un dump masiv, executat la câteva minute diferență una de alta. Coincidență? ”

Acesta speculează că problema ar fi o eroare legată de comisioanele la schimb. Mai exact, Bittrex se pare că ar fi vândut comisioanele colectate la fiecare conversie, toate o dată, pe care le-a convertit în bitcoin. Din această cauză, au făcut toate altcoinurile să se prăbușească.

„Nici un alt schimb nu a avut aceste pattern-uri. Criptmonedele care NU au fost listate pe Bittrex nu au avut aceleași probleme. Toate celelalte schimburi pe care le-am studiat, Binance, Kraken, Bitstamp, Coinbase, GDAX, Coss, Cryptopia, Yobit – toate indică o reacție a pieței care are ca sursă o singură lichidare bruscă – Bittrex.”