În ciuda faptului că deja s-a creat un precedent într-un caz similar, sistemul judecătoresc din Israel este apelat din nou să împiedice băncile să închidă încă o afacere cripto. De data asta, Union Bank a încercat să refuze operațiunile unui cont al unei firme de minare – un serviciu de care toate companiile au nevoie să opereze legal pe teritoriul țării.

Minerii israelieni contra Union Bank

Blocarea conturilor bancare — Banca Israeliană, a șasea bancă ca mărime în Israel, a fost dată în judecată de o firmă de minare cripto. Israminers acuză banca de faptul că a decis unilateral, după trei luni de operațiuni, să nu mai permită companiei să accepte fonduri de la schimburile bitcoin. Apoi, a returnat banii pe care îi primise deja în cont, împiedicând firma să mai cumpere echipamente de minare și încheind contul în termen de 30 de zile.

Fondatorii Israminers, dintre care unul este proprietarul unei firme de avocatură, au hotărât să ducă cazul în justiție, cerând ca decizia băncii să fie penalizată. Compania a înaintat de asemenea o plângere împotriva Union Bank către autoritățile care reglementează băncile. Astăzi, minerii au anunțat că judecătoria din Herzliya a acceptat cazul și au prezentat un ordin temporar împotriva băncii.

Avocatul Guy Penn a spus astăzi că „băncile în Israel refuză acum serviciile companiilor care operează în domeniul cripto, fără ca măcar să verifice sau să înțeleagă activitatea afacerii. Refuzul copleșitor al băncilor nu ne dă de ales decât să înaintăm cazul în fața curții de justiție. Altfel, întregul domeniu cripto va fi nevoit să își mute modelul de afaceri în străinătate.”

Blocarea conturilor bancare în Israel

Sistemul bancar israelian nu a primit cu brațele deschise afacerile legate e bitcoin – asta dacă e să formulăm problema cu indulgență. Băncile au forțat companiile să se îndrepte către curțile judecătorești pentru a obține servicii. În luna februarie de pildă, Bitflash, companie care oferă servicii de trading cripto, a cerut Curții Districtuale din Tel Aviv să ordone tuturor celor 11 bănci de pe teritoriul țării să deschidă un cont curent fără credite pentru acesta.

Spre final de lună, Curtea Judecătorească din Israel a emis o injuncție temporară care interzice băncii Leumi să oprească în masă activitățile conturilor schimbululi de bitcoin Bits of Gold. Acest caz a fost văzut ca o victorie importantă în industria cripto Israeliană – și unul care setează un precedent pentru alte afaceri bitcoin ce încearcă să facă rost de servicii bancare.