Directorii Bitfury cosideră că Blochkchain-urile private sunt primul pas necesar pentru guvernele care doresc să utilizeze noile tehnologii pentru a-și simplifica activitatea.
Într-un interviu realizat cu Laura Shin, Valery Vavilov și George Kikvadze au discutat despre modul în care guvernele pot să adopte tehnologia blockchain treptat, fără a-și asuma riscuri majore.
”Guvernele pot fi considerate unii dintre cele mai mari furnizori de servicii pentru cetățeni, deoarece sunt implicate în extrem de multe activități în beneficiul publicului. Din păcate însă, eficiența lor este scăzută în prezent din cauza numeroaselor procese de verificare și confirmare a datelor”.
Exemplul concret oferit se referă la gestionarea titlurilor de proprietate – verificarea acestor documente se face de către terți și poate dura de la câteva zile până la câteva luni, iar informațiile nu sunt întotdeauna complete sau corecte.
”Odată înregistrate pe blockchain, informațiile nu pot fi alterate și nu pot fi șterse, ceea ce înseamnă că nu mai este necesară reconfirmarea acestora de către numeroase instituții.”
Bitfury a început să lucreze în ultimii ani la crearea de software pentru blockchain-uri private deoarece a remarcat că mai ales țările din estul Europei au nevoie de acest serviciu – de exemplu, în prezent dezvoltă un sistem de gestionare a titlurilor de proprietate alternativ pentru statul Georgia, bazat pe blockchain-ul Bitcoin.
Start-up-ul a fost creat inițial pentru minarea de Bitcoin, însă consideră că blockchain-urile private (cu acces limitat) sunt un pas intermediar pentru a facilita adoptarea tehnologiei de către guverne.
Vavilov a comparat sistemul cu apariția Internetului
”Nu va exista un transfer rapid al guvernelor pe blockchain-ul public. Același lucru s-a întâmplat acum 20 de ani când s-a creat internetul. Da, tehnologia a fost considerată foarte bună, însă nu au avut încredere în ea așa că au creat rețele intranet care apoi au fost conectate”.
Din perspectiva lui Vavilov, blockchain-urile private sunt pasul intermediar pe care guvernele le vor face pentru adoptarea tehnologiei, așa cum rețelele interne de computere cu acces limitat au fost prima etapă pentru adoptarea internetului.
Software-ul creat de Bitfury, denumit Exonum, folosește blockchain-ul Bitcoin pentru a asigura securitatea datelor printr-un proces de ancorare, însă asigură accesul pe baza unor chei de acces private. Prin acest sistem se pot muta pe blockchain orice servicii guvernamentale, asigurând astfel insituțiilor structura necesară pentru a deveni confortabile în utilizarea tehnologiei.
În prezent, Bitfury minează doar Bitcoin, însă intenționază să își dezvolte rețeaua pentru a suporta și alte blockchain-uri publice precum Monero, Ethereum și Zcash.