Bitcoinul, în continuare o tehnologie financiară în termeni de adopție, poate părea ceva mistic pentru unii. Tehnologia blockchain este diferită de orice alt sistem care se află în acest moment în spatele monedelor, drept urmare nu este înțeles în totalitate de oameni. Pentru mulți, în special pentru generațiile mai vechi, criptomoneda poate părea magică, un truc de vrăjitorie digitală și cu siguranță nu ceva în care să îți plasezi încrederea și economiile de-o viață.

Pentru a ajuta înțelegerea criptomonedei, voi încerca să explic bitcoinul printr-o alegorie cu satul înainte de electricitat, fără să fac referințe la tehnologia modernă.

Registrele de tranzacție descentralizate

Satul nostru ipotetic nu are o monedă centralizată și se folosește în schimb de troc. Sătenii, sătui de ineficiența trocului dar precauți când vine vorba de banca centrală care emite monedă, adoptă un sistem de contabilitate descentralizat, permițând existența unor unități de măsură numite VillageCoin și scriu toate tranzacțiile într-un registru public.

Cei care păstrează registrele

Când un cetățean vrea să transfere o sumă de VillageCoin către altă persoană, scriu tranzacția pe o bucată de hârtie care conține recipientul, emitentul, suma și data, și o transmit către o cutie mare, sigură, pentru a fi introdusă în registru. Cei care păstrează aceste registre sunt voluntari care procesează tranzacțiile. Trebuie să se înscrie mai mulți voluntari care să semneze o tranzacție înainte ca ea să fie inclusă în registru, pentru ca să nu existe fraude și greșeli. Tranzacțiile pot să indice de asemenea o sumă mică de VillageCoin, pusă de-o parte pentru voluntari, iar comisioanele mai mari te asigură că tranzacția ta va fi procesată prima.

Registrele publice

Odată confirmate de voluntari, toate tranzacțiile sunt scrise pe hârtii care sunt apoi sigilate în vitrine de sticlă. Aceste vitrine se numesc blockuri. Fiecare block are în capăt un sumar rapid al tranzacției conținute înăuntru. Aceste blockuri sunt înlănțuite și păstrate în arhivele publice ale satului, așadar toate tranzacțiile sunt permanent și public accesibile.

Înapoi la bitcoin

Bitcoinul funcționează cam în același fel în care funcționează sistemul de contabilitate ficțional al satului. Tranzacțiile dintre adrese care conțin o sumă și o dată sunt trimise către rețea. În loc de persoane care să mențină aceste registre, există sisteme computaționale numite mineri care procesează și confirmă tranzacția. Aceștia sunt plătiți în comisioane de tranzacție mici și minează încet, în timp, noi monede, până la limita de 21 de milioane. Toate tranzacțiile sfârșesc în blockuri de date, care sunt apoi înlănțuite pe blockchain ca rapoarte permanente și publice.

Singura diferență cheie dintre bitcoin și ficționalul VillageCoin este utilizarea unor registre digitale în loc de registre fizice. Adresele de tranzacție nu sunt legate de identitatea fizică (nimeni nu trebuie să știe neapărat cine controlează o anumită adresă), tranzacțiile fiind instantanee, spre deosebire de moneda globală care are nevoie de materiale fizice, timp și efort uman.

Bitcoinul nu este până la urmă atât de complicat

Dacă îl privim prin lentila păstrării de registre fizice, bitcoinul începe să fie mai accesibil pentru oamenii derând. Conceptul de blockchian, un registru public descentralizat este o concluzie simplă, naturală, o expresie a faptului că oamenii nu mai vor să aibă un corp guvernamental centralizat care să le guverneze banii. Dacă mai mulți oameni ar înțelege conceptul genial al tehnologiei bitcoin, monedele controlate de băncile centrale ar fi fost abandonate de mult.