Sunt mulți cei care au încercat să îmbunătățească securitatea tranzacțiilor bitcoin, iar Darkcoin/Dash sunt cele mai notabile exemple prin propriile lor monede altcoin. Cu inovațiile din interiorul tehnologiei lanțului, Blockstream a creat tranzacții confidențiale (CT). Ultimul răcnet în criptografie, noile tranzacții confidențiale sunt făcute să îmbunătățească siguranța utilizatorilor de bitcoin, păstrând sumele trimise vizibile doar pentru participanții la tranzacție sau unor persoane care primesc autorizație din partea acestora.
Cu moneda bitcoin, ai parte de tranzacții verificate la nivel global care elimină riscul contrapartidei în urma tranzacției, dar aceste tranzacții sunt destul de publice, tocmai pentru a elimina riscul despre care vorbeam. Nu toate tranzacțiile financiare sunt făcute să fie publice, așadar programul de tranzacții confidențiale pare să fie făcut tocmai pentru a umple această nișă din piață.
Dacă tranzacțiile mai mari nu sunt făcute confidențial, hoții, agențiile și scammer-ii pot să pună ținta pe adrese cu valoare mai mare pentru a obține mai multe informații.
Cum funcționează tranzacțiile confidențiale
Prin aceste tranzacții confidențiale, suma din tranzacție devine privatizată fără a compromite abilitatea acesteia de a lucra în protocolul bitcoin public. Verificarea sumei poate fi încă făcută.
Angajamentele adăugate homomorfice (additively homomorphic commitments) este o tehnică din criptografie care face posibil acest lucru. Tranzacțiile confidențiale permit transferul datelor private (ca adresele de rambursare) fără să crească dimensiunea tranzacției și face asta reclamând cea mai mare parte din stratul superior al verificărilor criptografice din tranzacții confidențiale.
Moneda bitcoin ajută la îmbunătățirea securității pentru utilizatorii săi folosind adrese cu pseudonim, dar în orice tranzacție bitcoin afli cel puțin o adresă a unui utilizator. Conform Blockstream, cu acea informație poți deduce și alte adrese care au legătură între ele și care sunt legate de adresa pe care o cunoști deja, compromițând siguranța și securitatea oricărei tranzacții viitoare.
Pentru a îmbunătăți securitatea, au fost amestecate metode ca CoinJoin și CoinSwap cu care tranzacțiile confidențiale sunt complet compatile. Astfel, se fac fuziuni ale tranzacțiilor recente făcute de utilizatori și sunt create făcând plăți îmbinate. Problema este că sumele acestor tranzacții pot să fie urmărite pe tot traseul până la origini, conform celor de la Blockstream.
Toate astea sunt posibile pentru că sistemele deja stabilite previn cunoașterea datelor despre monedele care au fost cheltuite. Alte probleme pe care tranzacțiile confidențiale speră să le rezolve includ performanța scăzută, costurile excesive și noile presupuneri criptografice care sunt greoaie pentru începători.
Tranzacții confidențiale – originile tehnologiei
Acest concept a fost lansat de Adam Back în 2013 pe bitcointalk.org, într-un thread numit ”bitcoin-i cu valoare homomorfică”, creat de dezvoltatorul Greg Maxwell. Acesta avea nevoie de implementarea a mai multe sisteme criptografice noi care ar lucra împreună.
Tranzacțiile confidențiale sunt bazate pe un concept numit angajamentul pedersen. Această formulă de angajament permite utilizatorilor să păstreze unele date secrete dar se angajează să folosească aceste date de fiecare dată, din moment ce ele nu mai pot fi schimbate. Spre deosebire de alte propuneri, acest sistem nu est doar speculație sau criptografie pură fără integrare în sistemul bitcoin. Tranzacțiile confidențiale sunt activate în Elements Alpha și folosite implict pentru toate tranzacțiile obișnuite.
Maxwell a fost un apărător al monedei bitcoin împotriva creării și proliferării monedelor altcoin. O reținere des întâlnită în rândul celor care susțin monedele altcoin este aceea că moneda bitcoin face foarte lent schimbări și îmbunătățiri la protocol, dar Maxwell indică faptul că pe măsură ce sistemele digitale cresc acea problemă există, fie că vorbim despre bitcoin sau oricare altcoin. Maxwell spune că nu a văzut monede altcoin care să aducă o valoare reală la piață, din moment cu nu pot să genereze efectul de rețea al monedei bitcoin.
„Valoarea monedei vine din efectul de rețea, și dacă începi să creezi noi criptomonede mereu, tot ce faci este să fragmentezi efectul de rețea” explică acesta ”Când a apărut pentru prima dată moneda bitcoin, nu avea nici o valoare. Cu timpul, pe măsură ce oamenii au început să vadă potențialul său, au început să tranzacționeze bitcoin pentru sume din ce în ce mai mari de bani. Așadar acest lucru crează potențial pentru o cursă speculativă în care oamenii vor să intre și speră că se va valoriza în viitor. Iar asta motivează crearea multor altcoins, chiar unele care nu au nici un motiv să existe în fara creării de monede gonflate artificial și apoi abandonate”
Înapoi la Știri Bitcoin