În toată mania criptomonedelor din ultima vreme, mai există câțiva veterani care spun că momentele acestea arată doar o exuberanță irațională. Se poate ca iarna care urmează să fie una grea?
Asemănări bizare cu 2013
La un an după înjumătățirea recompensei blocului, media roia în jurul bitcoinului și se specula o creștere înzecită a prețului. Ideea nu descrie doar anul 2017 ci se potrivește perfect și cu 2013. După înjumătățirea blocului în 2012, prețul bitcoin a explodat în anul următor. Prețul a crescut de undeva de la 13 dolari la începutul lui 2013 la maxime de peste 1200 de dolari, în celebra bula bitcoin urmată de o cădere puternică.
Există multe motive pentru această creștere (inclusiv boții de trading, Willie și Markus, care cumpărau bitcoini pe Mt. Gox). Creșterea prețului de 100 de ori era însă fără precedent. Creșterea de acum, din 2017, de 500%, pare blândă prin comparație. Desigur, efectul bazal face ca o creștere de 100 de ori a prețului să fie acum imposibilă, după ce volumul pieței a depășit 100 de miliarde de dolari.
De data asta lucrurile stau altfel
Când facem comparații cu anul 2013, refrenul cel mai des auzit este „de data asta nu mai e chiar așa”. Adopția bitcoinului a crescut. Nu mai avem Mt. Gox-ul. Ecosistemul este mai bine dezvoltat. Banii instituționali intră în sistem, și așa mai departe. Dacă istoria ne-a învățat un lucru, acesta este că are tendința să se repete. Sau, cum spunea Mark Twain, „Istoria nu se repetă, dar adeseori rimează.”
O creștere a prețului de 500% într-un singur an este un semn că bula bitcoin nu e doar în imaginația noastră. Nu există vreun catalizator care să conducă această creștere. Se pare că totul ține de FOMO, de teama oamenilor de a nu rata ocazia. Începătorii sunt atrași către bitcoin (și către ICO-uri), pentru că li s-au promis câștiguri uriașe. Cred că „de data asta lucrurile sunt diferite.”
Pe banii casei
Economiștii tradiționali cred că piața este formată din investitori raționali. Economiștii comportamentali sunt de altă părere. Oamenii care au făcut profituri în cascade își asumă mai multe riscuri decât ar face în mod normal. Seamănă cu jucătorii la jocuri de noroc, care își asumă mai multe riscuri după ce câștigă. Cred că joacă „pe banii casei”
Cu creșterea rapidă a bitcoinului anul acesta, sau cu bula bitcoin, mulți investitori au avut niște portofolii care au crescut rapid în valoare. În loc să evalueze dacă bitcoinul este supraevaluat și dacă e momentul să vândă, acești investitori par să fie dispuși să păstreze mai mult bitcoinii, din cauza profiturilor din trecut.
Bula bitcoin din 2013 s-a încheiat prost
Prăbușirea din 2013 a fost primul trend descendent pe termen lung al prețului bitcoin. Deși au mai fost prăbușiri și înainte, cu scăderi procentuale mai mari (de la 32$ la 2$), a fost pentru prima oară când prețul nu și-a revenit imediat. Prețul bitcoin a crescut în fiecare an calendaristic până în 2013. Oamenii au crezut că prețul o să-și revină în 2014.
Nu a fost să fie. A durat mai bine de trei ani ca prețul să crească peste 1200$, nivel pe care îl atinsese în noiembrie 2013. Anul acesta a fost unul puternic până acum, dar o prăbușire ar fi foarte dureroasă. Mulți dintre cei convertiți la criptomonedă ar putea să fie afectați, și se poate să dureze chiar mai mult ca prețul să-și revină.