Bursa australiană (Australian Securities Exchange – ASX) a publicat planul de implementare a unui sistem de gestionare post-tranzactie bazat pe blockchain, ce urmează să fie dezbătut și pus în practică până la sfârșitul lui 2020. Prin comparație cu actualul sistem (Clearing House Electronic Subregister System -CHESS), tehnologia DLT oferă posbilitatea implementării a 50 de sisteme noi care vor genera reduceri semnificative ale costurilor asociate tranzacțiilor. De asemenea, noul sistem va permite participanților la tranzacție să pre-corecteze prețurile înainte de perioada de decontare, fără a afecta tranzacția propriu zisă.

Proiectul a fost elaborat în cooperare cu compania fintech Digital Asset din New York și poate fi implementat în aproximativ 6 luni, conform prognozei efectuate de ASX.

În ultimii 25 de ani, CHESS a fost principalul sistem de compensare, decontare, înregistrare a activelor și alte servicii post-tranzacționare, esențiale pentru buna funcționare a pieței financiare. Deși vechiul sistem funcționează la standarde ridicate, reprezentanții ASX sunt de părere că tehnologia blockchain oferă mai multe beneficii și opțiuni pentru participanții de pe piața financiară.
Odată cu dezvoltarea DLT, conducerea ASX a început să analizeze oportunitatea unei reînnoiri tehnologice a sistemelor financiare, iar în 2015 a fost inițiat proiectul blockchain.

””CHESS continuă să fie un sistem stabil și eficient și suntem convinși că este în continuare capabil să ofere servicii corespunzătoare, însă am decis să îl înlocuim cu tehnologia blockchain deoarece aceasta generează mai multe beneficii pentru o plajă mai largă de clienți” a declarat managerul ASX, Dominic Stevens.

În conformitate cu planul publicat, se așteaptă puncte de vedere scrise din partea utilizatorilor și a proprietarilor de acțiuni până ăn data de 22 iunie 2018.

După încheierea acestei etape se va realiza testarea și evaluarea sistemului offline, iar testele propriu-zise vor începe în trimestrul 2 al lui 2020, urmând ca până la sfârșitul anului sistemul CHESS să fie complet înlocuit de blockchain.

Odată cu implementarea noului sistem, Bursa australiană ar putea deveni prima bursă din lume ale cărei servicii post-tranzacție se bazează exclusiv pe tehnologia DLT.