Categorii: Internationale

Calculatoarele cuantice. Ar putea fi ele o amenințare pentru bitcoin?

IBM a anunțat recent că a deschis un calculator cuantic de 5qubiți pentru publicul general. A apărut în sfârșit calculatorul cuantic? Ce impact va avea acesta asupra bitcoinului?

Calculatoarele cuantice

Calculatoarele cuantice reprezintă o nouă paradigmă în informatică.

În timp ce calculatoarele tradiționale digitale stochează data în biți binari (zero și unu), calculatoarele quantice stochează datele în qubiți (unde două stări de date pot fi supraimpresionate).

Acest lucru permite calculatoarelor cuantice mari să rezolve anumite probleme matematice în metode mult mai eficiente comparativ cu calculatoarele tradiționale.

Criptografia asimetrică – cheia bitcoinului

Protocolul bitcoin folosește criptografie asimetrică pentru a sigura faptul că bitcoinii pot fi cheltuiți doar de proprietarul de drept al acestora. Tranzacțiile semnate de o parolă privată pot fi verificate folosind parola privată corespondentă.

Forțarea brută a private key-ului care corespunde unui public key dat folosind calculatoarele disponibile acum nu este fezabilă. Și dacă bitcoinii au fost pierduți în favoarea hackerilor până acum, acest lucru se datorează practicilor nesigure de securitate ale utilizatorilor.

Cu toate acestea, criptografia asimetrică este una dintre problemele care poate fi rezolvată eficient de un calculator cuantic eficient.

Calculatoarele cuantice eficiente nu vor apărea foarte curând

Puterea de calcul a calculatoarelor cuantice crește exponențial odată cu creșterea numărului de qubiți. Procesorul construit de IBM are un procesor de 5 qubiți, care este excelent când vine vorba de demonstrații ale calculatoarelor cuantice.

Adevărata putere a calculatoarelor cuantice poate fi dezlănțuită doar atunci când numărul de qubiți crește. Confrom publicației The Economist, un calculator cuantic de 300 de quibiți ar putea avea mai multe stări decât numărul de atomi din univers. Aceste calculatoare sunt încă departe de realitate.

Bitcoinul poate evolua să se păzească de această amenințare

Chiar dacă vor apărea calculatoare cuantice eficiente, este puțin probabil că această amenințare se va materializa peste noapte.

Așadar, ar putea să fie o tranziție către algoritmi imuni la calculatoarele cuantice. Protocolul bitcoin ar putea să încorporeze noi algoritmi care să fie implementați după un anumit număr de blockuri, iar până atunci toate nodurile vor trebui să își facă update la softul rulat.

Dustin Moody, matematician la Institutul Național de Standarde și Tehnologie a spus:

S-au făcut multe studii în ceea ce privește calculatoarele cuantice în ultimii ani și toată lumea, de la companiile mari de calculatoare și până la guverne vor ca algoritmii lor criptografici să fie imuni la forța calculatoarelor cuantice. Așadar dacă și când cineva ca construi un calculator cuantic la scară mare, vrem să avem creați algoritmi pe care acestea să nu îi poată sparge

Alte implicații efective ale calculatoarelor cuantice

Criptografia este prevalentă peste tot și este folosită pentru criptarea mesajelor, emailurilor și altor tipuri de date. Și băncile la rândul lor folosesc criptografie, dar o fac într-un mod centralizat.

Așadar, dacă într-adevăr apar calculatoare capabile să spargă bitcoinul, vor amenința și băncile iar consencințele ar fi la o altă scară.

Sursa Jacob J via CoinTelegraph

Ike

Postari recente

Sinteza cripto 21 August – Gemenii Winklevoss, interesați să se alăture asociației Libra – Vitalik Buterin avertizează că blockchain-ul Ethereum este ”plin”

Gemenii Winklevoss, interesați să se alăture asociației Libra Fondatorii exchange-ului Gemini, Tyler și Cameron Winklevoss, au declarat că sunt deschiși… Citeste mai mult

3 ore

David Chaum, creatorul Ecash, lansează o nouă monedă digitală

Pionierul cripto David Chaum, al cărui proiect Ecash a fost inspirația pentru Bitcoin, lansează un nou proiect de monedă digitală.… Citeste mai mult

4 ore

WhatsApp planifică lansarea de servicii de plăți în Indonezia

Serviciul de mesagerie deținut de Facebook, WhatsApp, este aparent în negocieri pentru a lansa unui serviciu de plăți digitale în… Citeste mai mult

7 ore

SEC amendează site-ul ICORating

Autoritatea de supraveghere SEC a amendat site-ul de evaluare a proiectelor cripto ICORating, pe motiv că a promovat contra cost… Citeste mai mult

8 ore

satoshinrh.com, un alt impostor

Încă un impostor Satoshi Nakamoto a dezamăgit comunitatea cripto. Episodul doi al ”revelației” publicate pe site-ul satoshinrh.com nu a convins… Citeste mai mult

9 ore

Sinteza cripto 20 August – Compania japoneză Rakuten lansează servicii de tranzacționare cripto – Aplicația iOS Binance revine în Apple Store

Compania japoneză Rakuten lansează servicii de tranzacționare cripto Rakuten, „Amazonul Japoniei”, a anunțat lansarea noului său serviciu de cripto-exchange. Compania… Citeste mai mult

o zi