Are efecte negative asupra mediului și face mai grea căutarea formelor de viață extraterestre ! Minarea ilegală de criptomonede a fost acuzată de tot felul de păcate. Dar să se spună despre minare că face timpul să treacă mai încet este o acuzație nouă și una care, la suprafață, pare imposibilă.

Ceva bizar se întâmplă în Europa Centrală chiar acum: ceasurile rămân în urmă, și nu cu câteva fracțiuni de secundă ci cu minute întregi. Este posibil ca minarea ilegală de criptomonede la scară largă să fie de vină, sau e doar țapul ispășitor?

Minerii supraturați ar putea să încetinească ceasurile

Încă de la mijlocul lui ianuarie, Sistemul Continental de Electricitate din Europa a avut parte de niște anomali. Această uriașă centură de 25 de țări, care se întinde din Spania în Turcia și din Polonia în Olanda, a fost supusă „unei deviații de frecvență continuă de 50Hz”, după cum raportează Rețeaua Europeană de Operatori de Sisteme de Transmisie pentru Electricitate (ENTSO-E). Locația disturbației a fost identificată – Kosovo și Serbia – dar cauza nu.

Deviația care a afectat frecvențele electrice are un efect ciudat care întârzie ceasurile și le calculează timpul în baza unui sistem electric de frecvență. Ca rezultat, ceasurile au o întârziere de aproximativ șase minute. Nu este clar cum se manifestă această încetinire, pe ce perioadă și dacă aceste ceasuri pot să fie ajustate manual pentru a corecta timpul. Este clar că scurgerea de electricitate responsabilă pentru această anomalie este uriașă – 113 GWh, echivalentul consumului de electricitate al Groenlandei pe șase luni. Printre sistemele afectate se numără temporizatoarele de la cuptoare și termostatele de la sistemele de încălzire.

Se caută vinovații

Cei de la ENTSO-E sunt cu siguranță nemulțumiți de electricitatea lipsă și de efectele sale ciudate. Recunosc că situația este în mare parte una politică și că ar fi nevoie ca ările suspectate că au cauzat dcurgerea electrică să coopereze. Pe site-ul rețelei electrice elvețiene, deviația de curent de 50Hz este vizibilă în timp real. La momentul publicației, avea 49,970HZ, ceea ce cauza o deviație de 345 de secunde.

Pe site se explică: „Sunt încă multe ceasuri care merg pe frecvența din grila electrică. Dacă frecvența este mai mare, merg mai repede. Dacă frecvența este mai mică, merg mai lent”

Misterul scurgerii de electricitate la o scară atât de mare rămâne nerezolvată. Ar putea să fie un proiect secret care să implice acceleratoare de particule, asemănătoare cu proiectul LHC (Large Hadron Collider). Ar putea să fie incompetența guvernului. Sau ar putea să fie mineri de criptomonedă. Suspiciunile pică pe ultima opțiune. Prețul la curentul electric în Serbia și Kosovo sunt printre cele mai mici în Europa. Un bitcoin se minează undeva la 3133 de dolari în aceste regiuni, preț comparabil cu cel din China.

„Primul pas ca să rezolvăm problema este să stopăm deviația” scriu cei de la ENTSO-E. „Pasul doi este să compensăm pentru electricitatea lipsă.”

E posibil să nu fie vina vreunor mineri cripto. Până când este însă identificat vinovatul, cea mai posibilă variantă rămâne minarea ilegală de criptomonede la scară uriașă.