Printre sutele de ICO-uri ce au dispărut din ecosistem, Celsius poate fi considerat una dintre afacerile de succes. Nu este vorba despre o creștere extremă a valorii tokenului generată de speculații, ci de faptul că a reușit să devină un actor respectat pe piața cripto.

Startup-ul din New York a strâns 50 de milioane de dolari în mai 2018 printr-un ICO, din vânzarea tokenului CEL. Ideea propusă a fost de a permite deținătorilor de criptomonede să ia credite în valute fiat, garantate cu criptomonede. În același timp, cei ce înregistrează depozite pot să obțină dobânzi în tokenul CEL.

vinde bitcoin

De la lansare, potrivit CEO-ului Alex Mashinsky, 10.415 utilizatori Celsius au folosit serviciul de creditare. Aplicația mobilă acceptă Bitcoin, DAI și alte 18 active, iar volumul creditelor a crescut.

Furnizorul de custodie BitGo a confirmat că a primit peste 1 miliard de dolari de depozite în criptomonede de la Celsius în ultimul an.

Celsius este înregistrat la FinCEN ca transmițător de bani și deține mai multe licențe de stat pentru a emite împrumuturi. Cu un personal de 52 de angajați, Mashinsky estimează că firma înregistrează venituri nete de 1 milion de dolari pe lună.

Dobânzi pentru depunători, nu pentru acționari

„Rolul nostru este să maximizăm cât mai mult randamentul și facem acest lucru prin împrumutarea criptomonedelor depuse. Jumătate din afacerile noastre sunt cu exchange-uri,  iar cealaltă jumătate cu fonduri speculative care le folosesc pentru a crea piețe, arbitraj sau scopuri diferite.”

Printre partenerii menționați de Mashinsky sunt Polychain Capital, Binance și Bitfinex.

„Împrumutăm instituțiilor diferite pe baza unor rate diferite”, a spus Mashinsky. „Rata cu care acordăm împrumuturi are legătură cu calitatea instituției.”

Indiferent de unde se duc banii după ce sunt depuși la Celsius, el spune că depozitul mediu pentru utilizatorii de Celsius valorează peste 33.048 dolari. De asemenea, 30% dintre clienți au ales să primească dobânzile în tokenuri CEL. Prețul tokenului s-a menținut la valoarea de ICO, de 0.06$.

Comparativ cu valoarea de 1 miliard de dolari a depozitelor BitGo facilitate de Celsius, întregul spațiu de „finanțare descentralizată”, ce include mai mult de o duzină de startup-uri, este foarte mic. Potrivit DeFi Pulse, doar 483 milioane de dolari sunt blocați în prezent în împrumuturi.

ro.exchange

Mashinsky respinge eticheta de ”bancă cripto” și a explicat:

“Întregul scop al existenței noastre este să demonstrăm că băncile ar trebui să plătească dobânzile către deponenți și nu acționarilor. Misiunea noastră este să dăm înapoi utilizatorilor noștri cât mai mult din profiturile înregistrate”.