Banca Centrală a Franței a lansat un nou raport despre stabilitatea financiară în era digitală, lucrare care vorbește în mai multe rânduri despre moneda digitală și despre tehnologia blockchain.
Raportul notează că Banque de France face propria sa cercetarelegată de cooperarea cu Comisia de Stabilitate Financiară (FSB), un corp de guvernatori ai băncii centrale și oficialități guvernamentale din grupul G-20. FSB a lansat lucrarea sa pe această temă în luna februarie, iar mai recent a studiat tehnologia prin lentila inovației financiare.
Conform unei traduceri libere a raportului Banque de France:
”Pe mai departe, Banca Centrală a Franței ia în considerae acum urmarea unor dezvoltări de inițiativă în jurul tehnologie blockchain în ceea ce privește posibilele aplicații pe care pare să le ofere…mai ales în termeni de securitate.”
De asemenea, raportul subliniază felul în care tehnologia ar putea să ia o nouă formă care face piața să funcționeze.
”Astfel de modele de registre distributive ar putea să înlocuiască modul de operare tradițional de verificare, bazat pe agregarea și centralizarea fluxului de verificare, afectând dispozitivele colaterale de administrare sau regulile de înregistrare pentru bunuri.” Se spune în raport
În aceeași măsură, autoriii raportului de la Banque de France ridică problema cum că tehnologia este încă, în mare parte, într-o fază experimentală. Raportul spune că testele viitoare trebuie să evalueze aplicabilitatea blockchain ”pe considerente de siguranță, costuri, abilitatea de a manevra volume mari de tranzacții rapid sau interesele economice legate de încredere sau de anumite activități”
Lucrul la moneda digitală
Dincolo de privirea de ansamblu pentru aplicațiile blockchain, Banca Centrală Franceză indică faptul că a luat în considerare problemele legate de bitcoin și de alte monede digitale. A făcut referire la un alt raport orientat către investitori, dar și la colaborarea cu FSB.
Deși în ceea ce privește politica raportul este destul de subțire, acesta sugerează că bancherii ar trebui să studieze activitatea de conversie a schimburilor dintre monedă digitală și fiat.
De asemenea, raportul discută și anumite date legate de volumul de tranzacție de monedă digitală în Uniunea Europeană, poziționându-l în raport cu fluxul de euro obișnuit.
”Utilizarea monedei virtuale este încă destul de rară – sumele schimbate sunt mai mici de 100 de milioane de euro pe zi, la un volum de mai puțin de 20 000 de tranzacții, față de 70 de miliarde de euro în plăți, care corespund la 250 de milioane de operațiuni făcute în fiecare zi în Uniunea Europeană”
Sursa – Stan Higgins via CoinDesk