Un consultant de cercetare pentru Banca Centrală Canadiană a publicat o nouă lucrare care imaginează o lume în care sistemul monetar standard este bazat pe bitcoin.

Rezultatul, după cum speculează autorul Warren Weber, ar fi un amestec de avantaje și dezavantaje în ceea ce privește impactul asupra politicii monetare.

Iată ce spune Weber:

”Un standard bitcoin ar avea două avantaje importante față de standardele curente ale banilor fiat. Unul este că ar fi mai previzibil la nivelul prețului, datorită ratei deterministice cunoscute la care bitcoinii se crează. A doua ar fi că resursele curente dedicate prevenției fluctuațiilor la rata de schimb ar putea fi folosite într-un mod mai productiv.”

Cu toate acestea, sunt și niște costuri, conform lucrării (care, după spusele autorului, nu reflectă opinia și poziția politică a Băncii Centrale Canadiene) și anume lipsa controlului din partea băncilor centrale, care ar avea mai puține pârghii de politică de care să se poată folosi fără ajutorul unor monede fiat ca dolarul american.

Acest lucru, după spusele lui Weber, este motivul pentru care băncile și guvernele s-ar opune unei astfel de situații.

”Un motiv este să își protejeze veniturile de senioritate pe care le obțin din abilitatea de a crea bani aproape fără niciun cost.” Scrie Weber. ”Al doilea este acela de a reține abilitatea de a implementa politici de dobândă care să afecteze economiile domestice. Guvernele ar pierde abilitatea de a pierde una sau ambele prerogative dacă se impune moneda bitcoin ca standard.”

Sursa – Stan Higgins via CoinDesk