Analiștii de pe piața cripto remarcă o creștere a interesului manifestat de investitorii instituționali pentru cirptomonede, odată cu depășirea pragului de 8000 de dolari a prețului Bitcoin.

Jeffrey Van de Leemput, analist din cadrul Cryptocampus, a semnalat un influx de interes din partea unor investitori de prestigiu, care intra pe piața cripto pentru prima dată, declarând că ”acum câteva zile am ajutat un grup de investitori chinezi să achziționeze 200.000 de BTC, iar odată cu intrarea pe piață a greilor precum Soros și alții vom vedea o evoluție ascendentă majoră”.

Olga Feldmeier, director executiv al companiei Smart Valor, a afirmat că depășirea pragului de 8000$ și menținerea evoluției ”are potențialul de a declanșa o nouă etapă a taurilor, pe care mulți invesitori o așteptau și o susțin”.

Rich Ross, reprezentantul companiei de investiții Evercore, un sceptic în ce privește criptomonedele, a descris Bitcoin ca o investiție atractivă:

”Trebuie să recunosc că în prezent, evoluția bitcoin arată foarte mult ca celelalte acțiuni cu performanțe excelente pe care le-am achiziționat când aveau niveluri scăzute”.

Directorul de investiții al fondului cripto BlockTower Capital, Ari Paul, a afirmat recent că investitorii instituționali se vor implica inevitabil în piața cripto:

”Chiar dacă nu cred în criptomonede, ca și concept, sunt suficient de inteligenți să le recunoască ca o oportunitatea valoroasă de investiții”

Analistul piețelor cripto de la Saxo Bank, Jacob Pouncey, a luat în considerare știrile negative de pe piața monedelor digitale (de la interzicerea relcamelor până la actiunile autorităților de reglementare) și le apreciază ca motive pentru o prelungire a etapei de stagnare. Cu toate acestea, declinul piețelor financiare clasice poate genera interes pentru Bitcoin și alte criptomonede, deoarece acestea sunt văzute ca independente de acest declin.

”Odată cu scăderea piețelor de capital se va vedea un influx de bani în bunuri necorelate cu acestea, sau cu valori care sunt în afara sistemelor financiare clasice, precum criptomonedele. Adoptarea de noi legi și punerea sub supraveghere de către instituțiile de reglementare va încuraja investitorii instituționali, deoarece li se oferă protecție, iar asta poate genera un trimestru pozitiv pentru criptomonede.”

De altfel, co-fondatorul companiei de investiții Orichal Partners din Hong Kong, Adrian Lai, susține că lipsa de reglementări de pe piața cripto este obstacolul principal pentru investitorii insitutționali.

”Autoritățile de reglementare nu doresc să blocheze dezvoltarea criptomonedelor, ci încercă să reglementeze piața, ceea ce ajută industria să se maturizeze. Odată cu clarificarea poziției oficiale, fondurile de investiții majore vor fi mult mai dispuse să aloce capitaluri semnificative pe piața monedelor digitale”.

Cu toate aceste neclarități, bursa Chicago Mercantile Exchange (CME) declară că interesul în contractele Bitcoin Futures înregistrează o evoluție pozitivă constantă, acestea aflându-se în creștere cu 50% față de luna decembrie. De exemplu, volumul din decembrie a fost de 1600 de contracte (ce valorează 5 BTC fiecare), în timp ce în luna martie a fost de 2.500.

Tim McCourt, managerul departamentului de investiții alternative al CME, a declarat că ”regulile clare cresc eficiența piețelor și dau încredere investitorilor”.