Creatorul Bitcoin, Satoshi Nalamoto, a creat o cheie privată care activează un ”sistem de alertă” ce a fost folosit pentru a transmite mesaje text tuturor celor care rulează software-ul, avertizându-i cu privire la evenimente ce pot prezenta riscuri.
Sistemul a fost eliminat în 2016 din motive de securitate, precum și pentru că are potențialul de a genera confuzie printre utilizatori.
“Sistemul de alertă a fost o sursă frecventă de neînțelegeri cu privire la modelul de securitate și la” guvernarea eficientă “, a scris într-un e-mail public din septembrie 2016 binecunoscutul contribuitor al Bitcoin Core, Greg Maxwell.
Mai exact, unii membri ai comunității credeau că sistemul de alertă poate fi utilizat pentru a modifica anumite reguli ale rețelei, ceea ce nu este adevărat.
Cu toate acestea, dezvoltatorii se temeau că dacă persoane neautorizate obțin această cheie, ar putea transmite mesaje false care să provoace panică. Așadar, upgrade-ul din 2016 a eliminat acestă cheie, iar în ianuarie 2017 a fost transmis ultimul mesaj de alertă.
În prezent, dezvoltatorul Bitcoin Core Bryan Bishop a anunțat că deține cheia secretă și că intenționează să o facă publică în curând:
”Este momentul pentru a face publică cheia secretă. Planific să o public la începutul lunii iulie la conferința Building on Bitcoin, deși nu este încă finalizată”, a declarat Bishop pe Twitter.
Consecințe pentru alte criptomonede
Codul Bitcoin a stat la baza multora dintre criptomonedele existente pe piață în prezent. Există riscul ca acele monede digitale care nu au eliminat mecanismul de alertă din codul utilizat să fie afectate de mesajele transmise în rețeaua Bitcoin Core.
Acest lucru s-a întâmplat și în trecut cu codul Litecoin – Charlie Lee a amintit pe Twitter că moneda Feathercoin, bazată pe codul litecoin, a primit mesajul cu privire la necesitatea de a upgrada software-ul la ultima versiune Litecoin.
În 2016, Greg Maxwell a atras atenția asupra acestui risc, iar Bishop este de acord că este riscant să permiți unei persoane din exterior să aibă control asupra mesajelor transmise în rețeaua proprie. Cu toate acestea, Bishop consideră că celalalte proiecte au avut destul timp la dispoziție pentru a elimina această vulnerabilitate.
Din punctul său de vedere, faptul că nimeni nu știe exact cine deține cheia secretă reprezintă un risc mult mai mare:
”Nimeni nu știe lista completă a persoanelor care au acces la cheia privată. Un mesaj ar putea fi semnat de cheia privată, iar secretul este o răspundere pentru că unii dintre cei care au cheia sunt cunoscuți în public că o au” a declarat Bishop. Așadar, developerii Bitcoin Core pot ajunge să fie învinovățiti de acțiuni cu care nu au nicio legătură.
Concluzia sa este că este spre binele tuturor ca această cheie privată să fie făcută publică.