Directorul administrativ al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a scris o postare pe blog marți, pe 13 martie, în care vorbea despre partea întunecată a lumii cripto. În articol, vorbește despre fascinația tot mai mare față de criptomonede, care însă ne-a costat scump – spălare de bani, terorism și instabilitate economică.

Lagarde a vorbit despre criptomonede în mai multe rânduri, încă de când a încercat marea cu degetul în toamna anului trecut. De atunci și până acum, și-a făcut o părere tot mai proastă. Postarea de pe blog de acum nu o ia pe ocolite. „Din același motiv pentru care cripto-activele ca bitcoin sunt așa de atractive, sunt și periculoase”, a scris Lagarde.

Articolul său a apărut în cel puțin cinci limbi: engleză, arabă, chineză, japoneză și portugheză. Este clar că FMI-ul vrea ca acest articol să fie citit de câți mai mulți oameni.

FMI a fost format după cel de-al doilea război mondial, bazat în mare parte pe ideile economistului englez John Maynard Keynes. În contextul modern, FMI este folosit pe perioadele de criză financiară ca să administreze balanțele de plăți printr-un fond de bani cunoscut ca SDR (drepturi de retragere speciale), care în acest moment are în total o jumătate de triliard de dolari.

Ca reminescență a optimismului său din trecut, Lagarde a continuat:

„Tehnologia din spatele acestor active – inclusiv blockchainul – este un avans captivant care ar putea să ne ajute să revoluționăm multe domenii, dincolo de finanțe. Ar putea de exemplu să alimenteze includerea financiară oferind noi metode de plată mai ieftine pentru cei care nu au conturi bancare. În acest fel, ar da putere financiară milioanelor de oameni din țările cu venituri scăzute.”

Cu toate acestea, când vine vorba despre propunerile de monedă digitală ale băncilor centrale, tonul ei devine bizar.

„Posibilele beneficii au făcut chiar unele bănci centrale să se gândească la ideea de a emite monedă digitală.” Este bizar pentru că problema băncilor centrale și a criptomonedelor nu are antecedente. A apărut dintr-o dată în postare. Se pare că FMI încearcă să sprijine și să facă referire la o avertizare a Băncii Internaționale de Acorduri (BIS). Momentul este cum nu se poate mai bun, ținând cont că în mai puțin de cinci zile va avea loc în Argentina Summitul G20.

Foc și smoală

Atât BIS cât și FMI trădează analfabetism când vorbesc de criptomonedă.

Criptomoneda nu este doar o formă de plăți digitale criptate. Ca să cauzeze toate dezastrele de care e acuzată, o criptomonedă ar trebui să folosească cu siguranță criptare, o condiție necesară dar insuficientă, sau cel puțin să aibă ceva care să semene cu descentralizarea și cu registrele distributive pentru contabilitate. Băncile centrale sunt…centralizate. Sfidează definiția de bază a criptomonedelor.

Totuși, când pot să facă valuri, agențiile guvernamentale ajung să facă valuri.

„Înainte să ajugem la criptomonede susținute de băncile centrale, ar trebui să facem un pas înapoi și să înțelegem care sunt pericolele care vin odată cu această promisiune”, începe Lagarde prin a spune. Există dezavantaje în folosirea criptomonedelor, așa cum mulți entuziaști înțeleg, mai ales că infrastructura este construită într-un ecosistem în creștere. Cu toate acestea, administratora FMI insistă că o criptomonedă obișnuită este centralizată „fără să fie nevoie de o bancă centrală”, ceea ce „dă tranzacțiilor de cripto-active un element de anonimitate, la fel ca tranzacțiile de bani. Rezultatul este un posibil nou vehicul pentru spălare de bani și finanțarea terorismului.”

A dat ca exemplu în acest caz Alphabay.

Dacă finanțarea terorismului nu este suficientă să îi convingă pe cititori că FMI trebuie să intervină, „stabilitatea financiară este altă problemă. Creșterea rapidă a criptomonedelor, volatilitatea extremă a prețurilor tranzacționate, conexiunile prost definite cu lumea financiară ar putea să creeze noi vulnerabilități.”

Spune că se lucrează la aceste probleme de douăzeci de ani. Dintr-un motiv misterios, evenimentele din 2008, când o întreagă economie mondială s-a topit, nu sunt deloc menționate. Cle mai mare colaps economic din istoria modernă nu primește nici măcar o mențiune de la Lagarde. Nu este de mirare că întreaga noțiune de cripto născută din aceasta doar câteva luni mai târziu nu mai este povestită. Criptomonedele au căzut evident din cer.