Google a scos cu totul extensiile de minerit cripto din magazinul Chrome. Gigantul american și-a anunțat luni decizia și a spus că în luna iulie va începe să elimine extensiile de browser deja existente care ajută la mineritul de criptomonede. Alte extensii care au legătură cu blockchainul vor rămâne în continuare disponibile în magazin.

În trecut, cei de la Google permiteau extensiile de minerit la Chrome, atâta timp cât erau dedicate doar mineritului și îi informau explicit pe utilizatori despre scopurile lor. Politica aceasta însă nu a fost suficientă să îi scape pe utilizatori de add-on-uri care nu se conformau regulilor.

Postările pe forumuri de la The Chromium Projects – o inițiativă open-source pornită de Google ca să aprovizioneze browserul Chrome cu cod sursă – arată că dezvoltatorii își fac griji în legătură cu extensiile de minerit, încă de toamna trecută.

Conform Wired, Google a hotărât să implementeze interdicția luni, pentru că majoritatea extensiilor de minerit trimise la magazinul Chrome Web nu se supuneau politicilor Google.

„Cheia pentru a menține un ecosistem sănătos de extensii este să avem o platformă deschisă și flexibilă”, a spus James Wagner, manager de produs la platforma de extensii Google. „Acest lucru le permite dezvoltatorilor să construiască customizări creative și inovative pentru utilizatorii browserului Chrome”

Wagner a continuat prin a explica:

„De aceea hotărâsem să amânăm interzicerea extensiilor de minerit cripto, până când a devenit clar că marea majoritate a extensiilor de minerit care ne-au fost trimise, fie nu se conformau cu politica noastră – aceea de a avea un singur scop – sau aveau intenții dubioase.”

Interzicerea extensiilor de minerit vine la mai puțin de o lună după ce Google a anunțat că plănuiește să interzică și reclamele care au legătură cu criptomonedele.

Mineritul clandestin este la ordinea zilei, iar malware-ul care folosește resursele utilizatorilor ca să genereze monede pentru hackeri se numără printre cele mai frecvente atacuri. Guvernele și companiile mari au avut de suferit de pe urma problemei.

In luna februarie de exemplu, producătorul de mașini electrice Tesla a avut sistemul de cloud compromis de malware-ul de minerit. Și siteurile guvernului britanic au fost exploatate cam în aceeași perioadă.

În luna ianuarie, firma de securitate cibernetică TrendMicro a descoperit că și cei de la Google au fost afectați și că reclamele de tip DoubleClick erau folosite pentru a distribui malware de minerit.