Pentru cei care îl înțeleg, bitcoinul este o binecuvântare. Nu toată lumea este însă de aceeași părere. De la directori de bănci alarmiști și până la bancheri, lista celor care au criticat bitcoinul este una lungă. Aleșii țărilor au o antipatie specială însă pentru bitcoin. Lideri din mai multe țări și-au dat cu părerea despre bitcoin. Guvernele caută în mare parte reglementări. Alții însă au mers mai departe și au stabilit că bitcoinul este ilegal cu totul.

Fie de frică, din ignoranță sau în spirit protecționist, guvernele au tendința să scrie legislație pentru tot ceea ce este perceput ca o amenințare. Primul prerogativ al guvernului este, până la urmă, să guverneze. Orice tehnologie disruptivă care le amenință puterea o să fie luată în vizor. Guvernele care pricep bitcoinul, cum este cazul Japoniei, au creat legi care protejează cetățenii, facilitând între timp tranzacțiile libere de monedă digitală. În mod ironic, bitcoinul este ilegal în câteva țări din lumea a treia care ar avea cea mai mare nevoie de o monedă non-guvernamentală.

Din păcate nu toate țările sunt la fel de progresive. Nu vorbim aici doar de adopția noilor tehnologii, ci și de respectarea drepturilor de bază ale omului. În cele mai scandaloase cazuri, cetățenilor li s-au confiscat banii, le-au fost înghețate conturile și au fost închiși. Guvernele nu pot să împiedice propagarea blockchainului. Pot însă să îngreuneze accesul cetățenilor la aceste tehnologii noi și la criptomonede declarând bitcoinul ilegal.

Interzicerea bitcoinului

La fel ca interzicerea drogurilor, alcoolului sau Internetului, interzicerea bitcoinului nu are nici o noimă și nu prea poate fi pusă în practică. În orice caz, exact asta încearcă să facă cinci țări din lume: Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Kyrgyzstan și Nepal. Guvernul nepalez de exemplu a băgat la închisoare mai mulți utilizatori și afaceriști bitcoin. Cel mai recent caz este al unui cuplu care opera un schimb de bitcoin la scară mică.

În America de Sud, bitcoinul este adesea sinonim cu Venezuela. Venezuelenii au început să folosească criptomoneda pentru a se proteja de inflație și de economia eșuată. Și în Bolivia situația economică este precară. Cetățenii însă nu pot să folosească bitcoinul din cauza unui decret din 2014, când Banca Centrală a stabilit că bitcoinul este ilegal. De atunci și până acum, guvernul a căutat să împiedice utilizarea bitcoinului.

Investitorii bolivieni sunt frustrați

Prohibiția, așa cum demonstrează zeci de ani de politică eșuată, nu poate să scoată de pe piață viciile. Fie că vorbim despre droguri, alcool sau bitcoin, interdicția nu poate decât să împingă piața în zona neagră, expunând utilizatorii la riscuri și creând un mediu infracțional.

Acest lucru s-a văzut anul trecut în Bolivia, unde o schemă piramidală cu criptomonedă le promitea oamenilor profituri de 300% în 60 de zile. Schema piramidală s-a prăbușit rapid și a culminat cu un protest al investitorilor furioși care au ieșit în stradă.

Țara vecină, Ecuador, a scos bitcoinul în afara legii nu pentru că s-ar opune monedelor digitale ci pentru că speră să le controleze și să le lege de dolarul ecuadorian. „Banii electronici sunt făcuți să opereze și să susțină schema monetară de dolarizare” a explicat un economist afiliat guvernului.

Și Kyryzstan și Bangladesh au interzis bitcoinul. În 2014, Banca Centrală din Bangladesh spunea că cei care sunt prinși folosind criptomonedă sunt pasibili de închisoare pentru spălare de bani.

Dreptul la bitcoin

În mod ironic, în țările în curs de dezvoltare bitcoinul este tot mai ușor de folosit. Regimurile dictatoriale au de pus la punct lovituri de stat și de liniștit protestatari. Astfel de țări au probleme mai mari de rezolvat, iar reglementarea bitcoinului este ultima lor problemă.

Când ai privilegiul să trăiești într-o țară dezvoltată, este ușor să vorbești despre cât de ignoranți sunt guvernanții și cum nu pricep criptomoneda. Ar trebui însă să facem o pauză și să ne bucurăm de ceea ce avem.

Poate într-o zi dreptul de a folosi bitcoin o să fie unul de bază pentru toată lumea.

 

Te interesează statutul legal al bitcoinului la noi în țară? Cazul unui hacker a clarificat că bitcoinul nu este impozitabil.