Potrivit presei locale, autoritățile din Rusia doresc să aibă posibilitatea de a confisca criptomonede în caz de activități ilegale.

„Rusia intenționează să dezvolte un mecanism legal pentru confiscarea activelor virtuale pentru confiscarea lor”,

se arată într-un raport tradus al RBC.

„Propunerile relevante ar trebui să fie pregătite până la 31 decembrie 2021 de Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu sucursala federală de monitorizare financiară Rosfinmonitoring, Parchetul General, Comitetul de investigații, Ministerul Justiției … Serviciul Vamal Federal și Serviciul Federal de Securitate cu participarea Curții Supreme. ”

Greu de implementat

Măsura de confiscare a criptomonedelor este foarte greu de implementat când vine vorba despre Bitcoin sau alte monede digitale globale. Nu au fost oferite detalii cu privire la modalitatea în care autoritățile ar putea să acționeze în acest sens.

Criptomonedele sunt, în general, păstrate pe platforme exchange sau în portofele private. Aceste active nu pot fi preluate de nimeni fără acces la portofele și, în cele mai multe cazuri, numai proprietarii (și, probabil, deținătorii de active) au acces la ele.

Dacă guvernul dorește să confiște activele, singurul mod în care acest lucru se poate realiza este cu cooperarea deținătorilor de criptomonede. Acest efort ar trebui să fie precedat de o mai mare claritate normativă.

Progrese în ce privește claritatea reglementării criptomonedelor

În Rusia s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește claritatea reglementării criptomonedelor în acest an. În prezent, parlamentul rusesc evaluează un pachet de legi cu privire la tehnologia blockchain și criptomonede. Printre acestea, „legea drepturilor digital” definește contractele inteligente și tokenurile digitale în sens legal.

Cu toate acestea, legile nu au fost încă adoptate, în ciuda declarațiilor președintelui Putin de susținere a tehnologiilor inovatoare.

Konstantin Golikov, CEO-ul platformei de recompense digitale DailyRich, a explicat pentru RBC că succesul unei inițiative guvernate de guvern de confiscare a criptomonedelor ar necesita reglementări clare cu privire la modul în care clasifică activele digitale.

“Dacă agențiile de aplicare a legii încep să discute despre confiscarea criptomonedelor, atunci, de fapt, ei lansează un mecanism pentru legalizarea lor pe teritoriul Rusiei”,

a spus el.

CryptoZZ