Co-fondatorul SIA Blockchain, David Vorick, a decis să lanseze un nou proiect care are rolul de a face concurență marilor producători de cipuri de minare. Mai exact, anul trecut a înființat compania Obelisk, specializată în producerea de ASICs, iar acum intenționează să lanseze Launchpad.  Un proiect de dezvoltare de algoritmuri de minare pe bază de contract.

Practic, Lauchpad va crea un algoritm proof-of-work customizat pentru ficare client. Obelisk va crea ASIC-urile ce îl minează. Înainte de lansarea criptomonedei, ASIC-urile vor fi distribuite membrilor comunității. Astfel încât majoritatea puterii de hash din rețea să fie distribuită uniform.

Proiectul apare în urma controverselor provocate de marii producători de hardware de mianre precum Bitmain. Noile modele de ASIC-uri lansate sunt capabile să mineze criptomonede despre care se credea că sunt rezistente la astfel de proceduri, precum Ethereum și Zcash.

David Vorick – ASIC ca vrem ca nu vrem

Mulți membrii ai comunității cripto au protestat. Unele proiecte au încercat să implementeze măsuri de protecție, deoarece concentrarea puterii de hash în mâinile a câțiva jucători contravine principiilor de descentralizare ale criptomonedelor.

David Vorick este însă de părere că este imposibil să fie împiedicată această evoluție.

”La un moment dat, veți avea ASIC-uri în rețea” a afirmat acesta într-un interviu.

Așadar, soluția oferită de el este să disipeze de la început puterea de hash în mâinile mai multor jucători, astfel încât nimeni să nu controleze mai mult de 20%.

Liderul proiectului Lyra Protocols, Taariq Lewis, a anunțat că intenționează să utilizeze serviciile Lauchpad Obelisk, a declarat:

”Am început să pierdem din vedere principiul descentralizării. Când Obelisk ajunge primul pe piață, comunitatea noastră va fi prima pe piață, asta este cel mai important. Comunitatea noastră este dispusă să plătească un premium pentru hardware pentru a fi siguri că vor fi primii care îl dețin”.

Binențeles, asta înseamnă că trebuie să acorde o doză foarte mare de încredere echipei Obelisk. Vorick a afirmat că proiectul va fi secret până la lansare, după care algoritmul și specificațiile ASIC vor deveni publice.

Rămâne de văzut dacă inițiativa Obelisk va avea succes, în contextul în care trebuie să lupte împotriva unor actori foarte puternici de pe piață.