Startupul cripto Coinbase a lansat o nouă unealtă de calculare a câștigurilor și pierderilor care să-i ajute pe utilizatorii americani să se conformeze cu obligațiile fiscale.

Într-o postare pe blog publicată marți, compania a explicat că calculatorul de taxe pentru criptomonede poate fi folosit pentru a genera un raport care subliniază câștigurile sau pierderile de capital pe platformă, folosind metoda de contabilitate first-in-first-out [intrări-ieșiri] (FIFO).

Calculatorul de taxe pentru criptomonede are însă niște dezavantaje, și anume este dedicată doar utilizatorilor care au cumpărat exclusiv prin Coinbase. Nu este recomandată celor care au cumpărat active digitale de altundeva sau au participat într-un ICO.

„Această unealtă oferă calculul de pierderi/câștiguri pentru a-i ajuta pe clienți, dar nu ar trebui să fie folosit ca documentație de impozite oficială fără să consultați un profesionist în taxe”, a avertizat startupul.

Calculatorul de taxe pentru criptomonede vine după ce Coinbase a mai făcut pași pe această cale a taxelor, în luna ianuarie. Aceștia le aminteau atunci utilizatorilor că au obligația să raporteze câștigurile, ba chiar au postat pe site un banner în legătură cu această problemă.

Problema taxelor și criptomonedelor a fost întotdeauna una controversată. Serviciul Internațional de Venituri Interne a anunțat în 2014 că va trata astfel de active ca formă de proprietate taxabilă, nu ca monedă.

Temerile în legătură cu ambiguitatea autorităților fiscale (IRS-ul american) îi fac pe profesioniști să se plângă. Chiar cei de la Coinbase au scris că „înțeleg că taxele pentru monedele digitale sunt complicate.”

Subiectul are o greutate mai specială pentru cei de la Coinbase, care au fost dați în judecată de IRS, când aceștia căutau să obțină informații despre utilizatorii americani pentru a identifica posibilii evazioniști.

În cele din urmă, startupul  trimis informații despre aproximativ 13 000 de utilizatori care au tranzacționat pe platformă în perioada 2013-2015, după cum le-a impus un judecător districtual în noiembrie 2017.