Start-up-ul de procesare de plăți Coingate a lansat un proiect pilot care permite utilizarea unei versiuni proprii a rețelei Lightning de către 100 de comercianți, garantând recuperarea fondurilor în caz de transferuri eșuate.

Rețeaua Lightning este în prezent în stadiu de beta-testing, iar utilizatorii au descoperit deja unele probleme – procesul de instalare a unui nod este foarte complex, iar utilizarea soluțiilor alternative generează dificultăți în menținerea canalelor deschise.

Cu toate acestea, Coingate dorește să deruleze acest proiect pentru a identifica potențialele probleme cu care se confruntă și a oferi soluții ce pot fi aplicate la nivelul întregii rețele:

“Este vorba despre o tehnologie foarte nouă, inevitabil, vor exista câteva bug-uri, fie în implementarea noastră, fie în Rețeaua Lightning. Identificarea lor ne va ajuta nu numai pe noi, ci întreaga comunitate, deoarece bug-urile pe care le găsim ar putea ajuta întregul protocol”, a declarat directorul tehnic al Coingate Rytis Bieliauskas.

În mod similar cu serviciul standard, compania se va ocupa de transformarea din cripto în fiat și oferă în plus compensații în cazul în care fondurile se pierd. În prezent, protocolul Lightning limitează tranzacțiile la 0.042 BTC, adică maxim 300$.

Unul dintre comercianții care va participa la acest pilot este platforma LiveJasmin, care înregistrează peste 40 de milioane de vizitatori zilnici, iar coordonatorul Tamás Szerencse este interesat de metodele rapide de plată oferite. Compania este cel mai mare comerciant de servicii ce este inclus în proiect și are potențialul de a oferi posibilitatea de testare a numroase tipuri de tranzacții.

Un alt participant este Bitgild, care furnizează monede de argint și de aur gravate cu coduri QR asociate criptomonedelor, ai cărui clienți sunt deja fascinați de experimentele Lightning.

Majoritatea actorilor de pe piața cripto sunt de părere că rețeaua Lightning mai trebuie să evolueze înainte de a putea deveni un sistem de plată mainstream.

“Este încă foarte complicat pentru un utilizator mediu să folosească Lightning” a declarat Steve Beauregard, fondatorul procesorului de plăți GoCoin. “Cred că cei care beneficiază cel mai mult ar fi comercianții internaționali care încearcă să accepte plăți din străinătate”.

Bieliauskas este de părere că rețeaua oferă avantajele unor tranzacții mult mai ieftine decât cele prin cardurile de credit și este foarte interesat să pună la dispoziția developerilor rezultatele pilotului.

Dezvoltatorul Lightning Alex Bosworth este de acord că acest proiect va oferi o oportunitate de învățare pentru întreaga rețea:

”Pe viitor, principalul avantaj oferit de comercianții care folosesc Lightning este că dacă vă facturează într-o anumită monedă și plătitorul dorește să plătească într-o altă monedă, acest lucru va fi posibil”.