Managerul fondului de investiții Comcast Ventures, Gil Beyda, este de părere că oamenii au conștientizat valoarea intrinsecă a criptomonedelor și a tehnologiei blockchain, astfel încât industria va fi martora unui val de adopții masiv în perioada următoare.

Dacă 2017 a fost un an în care investitorii s-au concentrat pe obținerea de profituri cât mai mari, cât mai rapide, în perioada următoare suntem martorii unei explozii a aplicațiilor blockchain care facilitează evoluția tuturor domeniilor de activitate.

Beyda a declarat:

”Cred că a fost o perioadă de pauză de care oamenii au avut nevoie ca să se gândească la aplicațiile criptomonedelor și a blockchain, iar acum vedem un val de adopție provocat de cei care au înțeles potențialul tehnologiei”.

Managerul a comparat evoluția criptomonedelor cu dezvoltarea telefoniei mobile, subliniind că țările subdezvoltate au sărit de la etapa în care nu aveau rețele de telefonie direct la telefoanele mobile, sărind peste etapa în telefoanelor fixe. De altfel, reprezentantul Paypal Dan Schulman a subliniat această evoluție în cazul Indiei.

În mod similar, Beyda sugerează că aceeași evoluție este aplicabilă și pentru economiile cu sisteme bancare corupte – au potențialul de a sări etapa sistemelor bancare centralizate direct spre o economie descentralizată bazată pe criptomonede.

Impactul tehnologiei blockchain va fi simțit mult mai puternic în acest tip de economii față de țările în care instituțiile tradiționale precum Goldman Sachs, deoarece există foarte multe aplicații financiare care nu necesită sisteme bancare mari.

Un exemplu foarte bun referitor la utilitatea tehnologiei este ca platformă pentru votare, deoarece blockchain previne fraudele electorale, votul este confirmat într-un registru ce nu poate fi modificat, iar numărarea voturilor nu necesită o autoritate centrală.

În ce privește ICO-urile, Beyda se așteaptă ca acestea să fie reglementate în SUA deoarece reprezintă o metodă facilă pentru acumularea de capital pentru companii. Vânzările de tokenuri nu vor afecta modelul de investiții clasic, dificultatea cea mai mare fiind în evaluarea unui proiect deoarece implică factori multipli. Din acest punct de vedere, contribuția consilierilor de investiții este importantă, deoarece au experiența anterioară în analiza potențialului unei afaceri.

Comcast Ventures este departamentul de investiții al gigantului media COmcast Corp și a finanțat deja patru start-up-uri blockchain prin intermediului fondului principal Blockdaemon, specializat pe companii ce oferă ”blockchain-ca-serviciu”. Din perspectia managerului Beyda, sectoarele evconomice ce vor beneficia cel mai mult de tehnologia blockchain sunt social media, distribuirea de conținut și e-commerce.

Atât Comcast cât și BBC Universal studiază aplicațiile tehnologiei blockchain și sunt dispuse să investească în proiecte care să soluționeze dificultățile cu care se confruntă mass-media, mai ales că industria este la început.

În ce privește investițțile în bitcoin și alte criptomonede, Beyda le compară cu titlurile de valoare riscante:

”Dacă nu ești dispus să gestionezi modificări de prețuri de 5-10-20% pe zi iar portofoliul tău nu poate suporta această volatilitate, atunci bitcoin și criptomonedele nu sunt invetițiile potrivite pentru tine”.