Un batran ii spune fiului lui: “Fiule, am ingropat o comoara in gradina. Nu e ingropata adanc, e aproape de suprafata, trebuie doar sa o gasesti”. Povestea spune ca fiul a inceput sa are gradina cu plugul, in cautarea comorii, in fiecare an. Si, daca tot ara, punea in urma lui o mana de seminte, iar in toamna strangea ce-a semanat si primavara se apuca din nou sa caute comoara promisa de taica-su, arand tot mai adanc, semanand si strangand recolta. Si uite asa, fiul s-a imbogatit fara sa isi dea seama, de la an la an. Pentru ca de fapt in pamant nu se afla alta comoara decat munca.
Este o poveste romaneasca veche despre cultul muncii si despre faptul ca in pamant nu prea exista comori de-a gata. Asta e realitatea – una dintre comorile descoperite de romani, mari si grase, ingropate la suprafata, a fost Caritasul (de exemplu). Ne aducem cu totii aminte ce s-a intamplat cu el.
Bitcoinul pare la randul sau o comoara ingropata la suprafata si multi evanghelisti promit imbogatirea rapida. Ei bine, doar cativa norocosi s-au imbogatit rapid. Vorba vine ca rapid si usor, pentru ca in perioada 2008-2013 trebuia sa stii unde sa cauti si unde sa incepi sa sapi. Adica nu aflai despre moneda bitcoin din stirile mainstream ori la programe de maxima audienta. Aflai pentru ca deja te aflai intr-o comunitate creativa unde se faceau schimburi de idei noi. Asadar, cei care au aflat despre bitcoin inainte de prima mare bula nu au fost simpli norocosi, au fost oameni care, pe merit, se aflau la locul potrivit unde se gaseau harti pentru comori ascunse.
Astazi, desi povestea pe care v-am spus-o este traditionala, romanii nu ara pamantul ca sa scoata adevarata comoara bitcoin la suprafata. Sapa intr-un singur loc, o groapa adanca, sa ajunga pana in China. Si ca sa inchei cu metaforele, cifrele de la schimburi si mediul de afaceri legate de moneda digitala de la noi din tara arata urmatorul lucru – romanii fac multa specula cu criptomoneda, cumpara si vand frenetic, uneori prost informat, alteori mai bine orientat. Nu este un lucru rau, dar multi uita ca bitcoinul are o gama larga de utilitati pretioase legate de tehnologie, care te pot pune foarte usor pe harta afacerilor.
Sa nu uitam ca Romania se mandreste ca ar fi tara cu un export record de programatori si minti luminate. De ce nu “ara” programatorii de la noi din tara mediul digital? De ce nu transforma gradina digitala intr-un teren agricol de pe care sa poata sa recolteze in fiecare an bogatii serioase?
Iata cateva idei de afaceri la care romanii inca nu s-au inhamat si care ar trebui sa isi aiba epicentrul la noi in tara:
- Contractele smart. Toata lumea vorbeste despre ele ca despre graalul sacru. In strainatate s-a incercat experimentul The DAO, organizatia descentralizata bazata pe contract smart care elimina nevoia de a investi cu incredere un notar, un avocat sau un sistem juridic. The DAO a esuat in urma atacului care specula una dintre slabiciunile din contractul inteligent, insa a fost un experiment curajos. Pentru cei care au trait in pestera in ultimul an, The DAO are urmatorul principiu – nu mai apelezi la un notar sau la un avocat care sa iti conceapa un contract. In cazul in care contractul este incalcat de una dintre parti, nu apelezi la sistemul juridic intr-un proces de lunga durata al carui rezultat este imprevizibil. Creezi un cod pe calculator care are valoare de contract, un contract incoruptibil care se impune automat partilor. Acesta se respecta, obligatoriu, pentru ca este ca un fel de lege a gravitatiei, nu o impune un judecator ci niste legi scrise ferm pe calculator care supravegheaza partile si banii investiti.
- Votul electronic. Ni s-a promis de la ultimele alegeri, insa mandatul acesta este putin probabil sa prinda viata. In Romania este categoric nevoie de un sistem de vot incoruptibil, transparent, iar acesta ar putea sa isi aiba bazele in tehnologia blockchian incoruptibila (spre deosebire de parlamentarii de la noi). Din nou, daca nu ati pastrat o relatie stransa cu bitcoinul, trebuie sa stiti ca tehnologia blockchain este cea care face posibila securitatea retelei si are aplicabilitati in multe domenii, votul electronic bazat pe blockchain fiind deja posibil in Ucraina
- Administratia locala. Dacian Ciolos a facut ceva ce nici un Prim-ministru din Romania nu a facut pana acum, si anume a mobilizat populatia sa se implice in administratia locala in mod admirabil. Mai mult, a mobilizat acel segment din populatie care poate sa faca schimbari reale in sistem, programatorii talentati care ar exista la noi din belsug si care prefera sa lucreze cu strainatatea. Peste 1000 de programatori se inscrisesera inca din prima luna pentru a participa ca voluntari la proiectul open-source de modernizare a sistemului informatic. Sa presupunem ca doar 10% se vor tine de cuvant si vor avea destule resurse sa participe cu adevarat la munca efectiva. Am avea un numar bun de 100 de programatori care sa faca cel mai bun sistem informatic open-source cu ajutorul caruia sa ne platim taxele mai usor si sa scapam de cozile nedrepte si demodate la care stam astazi pentru fiecare adeverinta. Cat ar putea sa schimbe 100 de programatori! Cel putin unul dintre ei stie cu siguranta de tehnologia blockchain.
Acestea sunt doar trei dintre mecanismele de administrare criptata si transparenta de informatii de care este nevoie urgenta la noi in tara si pentru care bitcoinul, cu tehnologia sa, a dat un start. Trebuie doar sa ne uitam la problemele din jur si sa avem suficiente informatii despre tehnologia blockchain cat sa facem o legatura sanatoasa intre cele doua.
Aveti alte idei despre utilitatea tehnologiei blockchain? Stiti despre utilizari creative sau metode de imbogatire din bitcoin/blockchian de care sunteti mandri? Spuneti-ne in comentarii, ne place sa luam pulsul comunitatii si sa aflam ca sunteti implicati in ecosistem.