Compania de asigurări Allianz se află în proces de testare a unui token pe baza căruia să poată efectua transferuri interne de fonduri în cele 100 de țări în care operează. Bazat pe un blockchain propriu dezvoltat în cooperare cu start-up-ul Adjoint, token-ul Allianz ar putea să optimizeze procesele de transfer care în prezent generează comisioane multiple și timpi de așteptare de până la trei zile.

Oliver Volk, expertul Allianz în tehnologia blockchain, a declarat că prin acest proiect se încearcă să se reducă dependența companiei de sistemele bancare, însă este necesară și identificare aspectelor legale ale acestui proces.

În prezent, sistemul de transfer a valutelor fiat este complicat, mai ales că Allianz își desfășoară activitate în 100 de țări care folosesc monede diferite, iar convertirea acestora generează numeroase comisioane.

Tokenul digital intern este un proiect al Allianz Global Corporate & Specialty (ACGS), departamentul care se ocupă de asigurările de tip business-to-business și s-a dezvoltat în urma colaborării cu Citigroup, care deține API-ul CitiConnect de distribușie a plăților bazat pe blockchain.

Alan Cabello, managerul departamentului de inovații al Allianz AGCS, a declarat

”În esență, activitatea noastră este transferul legal de bani dintr-o parte a lumii în cealaltă. Din cauza reglementărilor locale și a sistemelor de plăți, procesul durează foarte mult în prezent, nu doar pentru că sunt mai multe insituții implicate, ci și pentru că procesele necesită timp și efort.”

De exemplu, numărul de e-mailuri necesare pentru unele tranzacții ajung să depășească 2000, iar clienții doresc tot timpul să afle care este stadiul transferului.

Cabello a declarat că proiectul blockchain pe care îl testează în prezent nu are legătură cu criptomonedele, deoarece valoarea token-ului Allianz este egală cu dolarul, însă tehnologia blockchain pe care se bazează poate simplifica procesele de transfer foarte mult.

Numeroase instituții, inclusiv băncile, testează în prezent aplicabilitatea tehnologiei DLT în gestionarea proceselor interne și a transferurilor de bani, însă principala piedică cu care se confruntă este structura legală neclară a acestui sistem.