Un executiv la Banca pentru decontări internaționale (BIS) a anunțat că lucrează la un pilot de monedă digitală al băncii centrale (CBDC). Dezvoltată în colaborare cu Banca Centrală a Elveției, CBDC-ul urmează să fie testată anul acesta.

„Până la sfârșitul acestui an, intenționăm să publicăm prima noastră dovadă de concept CBDC cu banca centrală elvețiană”,

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

a declarat Benoît Cœuré, șeful Centrului de inovare al BIS, într-un discurs la Summit-ul Bund din Shanghai.

„Privind în viitor, intenționăm să ne bazăm pe experiența băncilor centrale în utilizarea transfrontalieră a CBDC, inclusiv Autoritatea Monetară din Hong Kong și Banca Thailandei, Autoritatea Monetară din Singapore și Banca Națională Elvețiană ”,

a explicat Cœuré.

Conceptul de CBDC atrage atentia celor mai importante bănci centrale

Conceptul de CBDC a devenit unul dintre cele mai discutat subiecte anul acesta. China a anunțat că dezvoltă un yuan digital și a provocat un val de interes la nivel internațional.

Spre deosebire de criptomonede, monedele digitale ale băncii centrale nu sunt decentralizate, emisia lor fiind controlată de o autoritate centrală. Au fost vehiculate mai multe versiuni, unele bazate pe tehnologia blockchain, altele nu. În teorie, CBDC oferă mai multă securitate și o viteză mai rapidă a tranzacțiilor.

Aproximativ 80% dintre cele mai importante bănci centrale din lume iau în considerare ideea unei CBDC, potrivit unui raport din ianuarie al BIS.

CBDC faciliteaza tranzacțiile transfrontaliere

Cœuré a explicat că aceste monedele digitale nu vor reprezenta o „revoluție” și nu vor fi o soluție la problemele economice majore. În schimb, ar fi o formă mai bună de bani care ar sprijini un ecosistem de plată mai divers și ar facilita tranzacțiile la nivel global.

Proiectul BIS va urmări să faciliteze tranzacțiile transfrontaliere de valoare mare și va „deschide calea” versiunilor retail ale CBDC-urilor.

„Această lucrare tehnică complexă este îndreptată mai presus de toate spre soluții practice, mai degrabă decât spre cercetări conceptuale din ultimii ani”,

a explicat Cœuré.