În data de 14 mai a început cea de-a patra conferință anuală Consensus 2018 la New York, care include peste 250 de invitați și peste 7000 de participanți ce vor discuta aspecte legate de criptomonede, blockchain și economie digitală.

Istoric vorbind, se poate remarca o corelație între creșterea prețului Bitcoin și conferința Consensus.

  • În 2015, în timpul conferinței prețul Bitcoin a crescut cu 23% și a continuat să crească cu 121% în următoarele două luni.
  • În 2016, prețul a crescut cu 10% în timpul conferinței și cu 78% în următoarele două luni.
  • În 2017 s-au înregistrat creșteri de 69% în timpul conferinței și de 138% în perioada următoare.

Este foarte probabil ca acest trend să se repete și în 2018 – iar motivele sunt variate. Conferințele despre blockchain generează interes și discuții, iar traderii sunt mai puțin înclinați să vândă criptomonedele deținute în timpul acestor evenimente deoarece așteaptă anunțuri importante.

De asemenea, prețurile celorlalte monede digitale au avut un trend crescător, anul trecut de exemplu media fiind de 176% și de până la 552% în lunile următoare.

Dacă ne bazăm pe aceste cifre, este posibil ca Bitcoin să atingă pragul de 10.000$ săptămâna aceasta și să se apropie de 16.000$ în iulie, sau poate chiar la cei 20.000 preconizați de Tom Lee.

Evoluția va depinde foarte mult de discuțiile ce vor avea loc la conferință, mai ales că participanții sunt lideri și purtători de cuvând ai celor mai importante companii și organizații ce activează pe piața cripto.

Declarațiile lor sunt așteptate cu interes (fapt confirmat și de numărul mare de participanți), mai ales că în prezent subiectul criptomonedelor este abordat frecvent în mass media.

Pe lângă creșterea măsurilor de supraveghere din partea autorităților, am fost martori a numeroase luări de poziție anti-cripto ale veteranilor de pe piețele financiare clasice, precum Warren Buffet, Bill Gates și Charlie Munger.

În același timp, în ultima lună s-a înregistrat un interes în creștere ale investitorilor instituționali care doresc să profite de evoluția meteorică a criptomonedelor, cu actori importanți precum Goldman Sachs care fac primii pași spre piața cripto.

Așadar, rămâne de văzut dacă această conferință va avea același efect asupra prețului Bitcoin ca în anii trecuți.