Companiile Van Eck și Solix X au aplicat anterior pentru a obține aprobare de listare a contracte ETF în Bitcoin. Au fost respinși de Comisia de Supraveghere a Titlurilor de Valoare și a Burselor din SUA (SEC). Cele două companii au încheiat un parteneriat și au aplicat din nou pentru a obține aprobare. De această dată au decis să țintească investitorii instituționali, stabilind prețul acțiunilor la 200.000$.

Van Eck Solid X Bitcoin Trust este un fond garantat în USD pe care doresc să îl lanseze în New York. Statul cu cele mai dure reglementări când vine vorba de criptomonede.

”Cred că bitcoin a ajuns la stadiul de investiție legitimă. Este un tip de ”aur digital” care poate fi adăugat în portofoliile investitorilor importanți. Echipa Solid X are o experiență solidă în criptomonede, criptografie și piețele de capital. Astfel încât suntem încântați să ne alăturăm lor în acest demers de a introduce pe piața financiară un fond ETF garantat”, a declarat CEO-rul Jan Van Eck.

De asemenea, CEO-ul Solid X Daniel H Gallancy a declarat pentru Wall Street:

”Când am selectat un partener în demersurile noastre, am dorit o firmă care să înțeleagă potențialul bitcoin și rolul pe care această criptomonedă îl poate juca pe piața de investiții. Van Eck este foarte implicat în acest spațiu și are realizări importante când vine vorba de deschiderea de noi drumuri pentru investitori în accesarea de instrumente financiare unice și de succes”.

Ce parere are SEC despre Contracte ETF în Bitcoin

Dacă fondul va fi aprobat de SEC, cel mai probabil va fi listat pe bursele CBOE. Chicago Board Options Exchange și BZX Equities Exchange. De altfel, CBOE a fost bursa care a listat contractele Bitcoin Futures în decembrie anul trecut, aproape în același timp cu rivalul CME.

În luna ianuarie, SEC a transmis o scrisoare asociației SIFMA care gestionează astfel de opțiuni financiare. In aceasta scrisoare a menționat numeroase avertismente legate de riscurile asociate instrumentelor de investiție bazate pe criptomonede.

Între timp însă, procesul de aprobare pare să avanseze. In prezent se afla în lucru două proiecte similare de ETF Bitcoin de la Pro Shares. Cel mai probabil schimbarea de atitudine a SEC datorându-se unei scrisori deschise transmise de directorul CBOE, Chris Concannon.

De celalată parte a lumii, exchange-ul Huobi din Singapore și OKEx din Hong Kong au lansat deja instrumente similare ETF-urilor bazate pe criptomonede, care s-au vândut în timp record.

Rămâne de văzut dacă SEC va permite intrarea pe piață a acestor instrumente care, deși au un risc ridicat, au și potențialul de a aduce profituri semnificative.