Cu toate că tehnologia blockchain și criptomonedele sunt primite cu brațele deschide de Elveția, sistemul bancar nu a fost la fel de prietenos cu companiile de acest tip care doresc să își deschidă conturi. Până luna aceasta, doar banca Falcon Private Bank a fost dispusă să colaboreze cu firmele care derulează activități în domeniul cripto, însă săptămâna aceasta, Hypothekarbank Lenzburg (Hypi) a anunțat că este dispusă să sprijine start-up-urile blockchain.

CEO-ul Marinanne Wildi, care în trecut a susținut ideea de introducere a unui crypto-franc în trecut, a declarat:

”Suntem o bancă orientată spre inovația tehnologică și avem o strategie de cooperare cu domeniul fintech, astfel că pentru noi este un pas natural să lucrăm cu industria emergentă cripto și blockchain din Elveția”.

Wildi a recunoscut de asemenea că industria cripto generează dificultăți când vine vorba de prevenirea spălării banilor, însă au analizat legislația și au discutat cu aturotiățile de reglementare pentru a stabili cele mai bune strategii pentru astfel de clienți.

Astfel, banca va realiza verificări aprofundate la companiile cripto din Elveția care solicită deschiderea de conturi, inclusiv evaluări independente din partea terților și investigații ale proprietarilor.

În urmă cu câteva zile, organizația Swiss Blockchain Taskforce, formată din 50 de reprezentanți din diferite domenii asociate criptomonedelor, a lansat o petiție în care solicită ”conturi bancare pentru companiile cripto din Elveția”. Swiss Blockchain Taskforce a fost creată la solicitarea autorităților guvernamentale și are rolul de a evalua piața cripto și de a prezenta propuneri de reglementare, având de asemenea și rolul de supraveghere a industriei în Elveția.

Orașul Zug, cunoscut drept ”Crypto Valley” din Europa, a devenit un hub pentru ICO-uri și companii dedicate tehnologiei blockchain, iar recent autoritățile au anunțat că în data de 25 iunie alegerile locale se vor derula printr-un sistem bazat pe această tehnologie.

De asemenea, ultimele rapoarte relevă că Elveția este cel mai mare contributor cu fonduri pentru ICO-uri în raport cu orice altă țară din lume.