Bitcoin vs piața bursieră: există sau nu o corelație?

De-a lungul ultimilor ani, multi analisti considera ca Bitcoin este un activ necorelat cu piața bursieră și alte instrumente de investiții. Se presupune ca acest aspect este ceea ce l-a făcut foarte atractiv pentru investitorii instituționali, care îl pot folosit ca mijloc de protecție contra unor eventuale pierderi. O analiză realizată de VanEck arată însă că relația Bitcoin-piața bursieră este destul de complexă.

Corelația dintre Bitcoin și S&P 500

Mai exact, în ultimii trei ani, Bitcoin a trecut de la a fi corelat pozitiv cu S&P 500 în 2018, la corelat negativ în 2019 și, în cele din urmă, a revenit la corelat pozitiv în 2020.

Diferența majoră este că fluctuațiile de preț ale Bitcoin sunt mult mai mari față de indicii bursieri. De exemplu, S&P a scăzut cu 10% între ianuarie și martie 2018, cu 17,3% între septembrie și decembrie 2018 și cu 31,7% între februarie și martie 2020. În aceleași perioade, Bitcoin a înregistrat scăderi de 31,5%, 51,6% și respectiv 47,2%.

Există însă și excepții notabile – între aprilie și mai 2019, când Bitcoin a înregistrat o creștere de 69% într-o lună, S&P 500 a scăzut cu 7% în luna respectivă.

Per ansamblu însă, corelația dintre Bitcoin și S&P 500 a crescut ușor în ultimii trei ani. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că din ce în ce mai mulți investitori instituționali au intrat pe piața cripto.

Anul 2020 a marcat cea mai stransa corelație dintre Bitcoin și piețele bursiere. Pe măsură ce economiile mondiale încep să-și revină după șocul pandemiei, atât Bitcoin, cât și S&P 500 au avut tendințe ascendente puternice și ambele au atins valori record în ultimele șase săptămâni. În 2021, însă, BTC și-a dublat valoarea, în timp ce indicele S&P 500 a crescut cu doar 8,5%.

Stai conectat in lumea digitala!

Cele două piețe și-au pierdut sincronizare de la începutul acestui an, cu Bitcoin experimentând multiple creșteri bruște, în timp ce S&P 500 abia s-a mișcat. De asemenea, au existat și scăderi abrupte pentru Bitcoin, mai ales în ultima lună.

Acest lucru ar putea indica faptul că Bitcoin se decuplează treptat de piața bursieră și că ar putea forma o corelație inversă cu acesta în viitor – când acțiunile se mișcă într-o direcție, Bitcoin merge pe calea opusă.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Exchangeul de criptomonede TOKERO lansează de azi programul de fidelitate TOKERO PRO!

De astăzi ai șansa să faci parte din TOKERO PRO, un club select, plin de… Citeste mai mult

3 săptămâni

5% din ETH disponibil a fost blocat în ETH2.0

Noua versiune PoS a rețelei Ethereum pare să evolueze cu pași rapizi. Conform ultimelor date,… Citeste mai mult

2 luni

Elizabeth Warren, crypto-sceptica Senatului american

Elizabeth Warren s-a dovedit a fi cea mai vocală crypto-sceptică din Senatul american. Într-o scrisoare… Citeste mai mult

2 luni

Leverage maxim de 20x pe Binance și FTX începând din această lună

Două dintre cele mai mai platforme de cripto au decis să impună limite când vine… Citeste mai mult

2 luni

Bitcoin recuperează temporar nivelul de 40.000$

În cursul zilei de ieri, prețul Bitcoin a crescut peste 40.000 de dolari pentru prima… Citeste mai mult

2 luni

Surse anonime: Amazon planifică să accepte plata cu BTC până la sfârșitul anului

O sursă nenominalizată citată de revista CityAM susține că gigantul de e-commerce Amazon va integra… Citeste mai mult

2 luni