Adevărul este că e destul de ușor să dovedești că ești Satoshi. Ar trebui doar să vinzi sau să transferi bitcoini din oricare din blockurile minate la începturi, despre care se știe cu certitudine că au fost generate de Nakamoto.

Readucerea la viață a unui erou

Industria IT este de obicei destul de plictisitoare dacă o comparăm cu, să zicem, traficul de droguri.

Chiar și Steve Jobs și Mark Zuckerberg s-au dovedit a fi eroi de film destul de mediocri. Cu toate acestea, toată această mare liniștită a IT-ului a fost dintr-o dată tulburată, iar știrea a venit dintr-o direcție neașteptată – o poveste cu detectivi despre readucerea la viață a lui Satoshi Nakamoto.

Satoshi Nakamoto este un pseudonim folosit de o persoană (sau de un grup de persoane) careu a (au) dezvoltat monedda bitcoin și protocolul din spatele său acum 8 ani. Nakamoto este de asemenea cel care a programat prima versiune de cod sursă bitcoin și a publicat-o pe domeniul public. Tot Satoshi este cel care a spus ”Hasta la vista” celolalți dezvoltatori și a dispărut în mod misterios în 2010.

Lăsați-l în pace pe bunic

Nici în ziua de azi nu se știe cine este Satoshi Nakamoto. În noiembrie 2013, când un bitcoin valora 1000 de dolari, averea lui Nakamoto ar fi valorat un miliard de dolari. Evident, este vorba doar despre o evaluare pur tehnică, pentru că orice încercare a lui Satoshi de a vinde o sumă importantă de bitcoin ar rezulta într-o prăbușire a pieței. În orice caz, nu a vândut nici o centimă din bitcoinii pe care îi are.

Satoshi nu a mai dat nici un semn de viață până în 2014, când reporterii Newsweek au dat peste un bătrânel care, printr-o coincidență, avea ghinionul să poarte numele de Satoshi Nakamoto și care trăiește în SUA. Presa a decretat că el este, cu siguranță, inventatorul monedei bitcoin.

În acel moment presa a avut parte de ultimul mesaj public al lui Nakamoto, care transmitea presei ”lăsați-l în pace pe bunic”. Mesajul nu a convins pe toată lumea, dar cel puțin presa l-a lăsat în pace pe bunic până la urmă.

Venerat în media

În perioada sa de absență, Satoshi a devenit un mit, un simbol quasi-religios.

Orice discuție despre viitorul bitcoin – discuțiile din comunitate sunt de cele mai multe ori încinse – ajung mai devreme sau mai târziu la întrebarea – ce ar spune Satoshi despre chestiunea asta?

Nimeni nu are de unde să știe ce ar spune Satoshi, pentru că nu era foarte vorbăreț nici când posta pe forumuri. Cu toate acestea, este de obicei foarte ușor să vorbești în numele cuiva, atunci când persoana respectivă lipsește de câțiva ani buni.

Acum, sistemul bine acordat de speranțe și credințe a fost tulburat violent de afaceristul Craig Wright care spune ”băieți, nu vreau decât să am parte de liniște și pace, dar faza e că…eu sunt Satoshi. Da, eu sunt, zeul din Vechiul Testament care s-a ridicat la ceruri câțiva ani, dar acum m-am întors, așa că lăsați-mă în pace”

Cu toate acestea, partea amuzantă este că Wright este cel mai prost Satoshi, în sensul că nu seamănă deloc cu mitul creat în jurul lui Satoshi.

Iată ce se știe cu siguranță despre Craig Wright –  este mincinos patologic (până și pe profilul său de LinkedIn vine cu informații total false despre diplomele sale), are probleme serioase cu serviciul de taxe australian și este interesat de ceva vreme de bitcoin. Din câte se pare, a cheltuit milioane de dolari pe super-calculatoare.

Adevărul este că e destul de ușor să demonstrezi dacă ești sau nu Satoshi. Trebuie doar să faci un transfer de bitcoin din blockurile minate la început, despre care se știe aproape cu certitudine că au fost generate de Nakamoto.

Craig Wright a ales însă o altă abordare. Întâi i-a contactat pe cei de la Economist, BBC și, dintr-un motiv sau altul și pe cei de la GQ (un plan excelent, când de fapt declari că nu îți dorești decât să fii lăsat în pace, nu-i așa?). În al doilea rând, s-a întâlnit personal cu Gavin Andresen, unul dintre dezvoltatorii de nucleu bitcoin, care a comunicat multă vreme pe email cu Satoshi. De dragul purității experimentului, unul dintre asistenții lui Wright a cumpărat un laptop nou pe care l-a folosit să îi demonstreze lui Gavin că are acces la parola privată a lui Satoshi. În cele din urmă, nici nu s-a atins de blockurile lui Satoshi.

”El e” a spus Gavin. ”El e” au spus și cei de la BBC. ”Nu este încă foarte clar” au spus cei de la Economist.

Credeți-mă

Craig Wright a continuat prin a publica o altă dovadă pe blog, dar câteva ore mai târziu s-a dovedit că acea dovadă…nu dovedește nimic. ”Nu, nu, chiar este el, credeți-mă” a spus Gavin.

Comunitatea de dezvoltatori este derutată. Gavin este ori complicele unui păcălici, o victimă sau un fraier. Oricare dintre opțiunile respective este nesatisfăcătoare. Gavin a fost rapid eliminat din echipa de dezvoltatori Bitcoin Core, cu excepția faptului că are dreptul să scrie cod.

Dan Kaminsky, care nu putea să creadă că Gavin este fraier, i-a scris un email. ”Gavin, ce naiba?”

”Habar nu am nici eu” a răspuns Gavin. ”Am sperat că Satoshi va publica o dovadă bună, dar până acum a postat doar gunoaie. Probabil că nu ar fi trebuit să spun că este Satoshi înainte să demonstreze”

Era însă prea târziu.

Intriga

Între timp, Wright-Satoshi i-a făcut o înscenare de succes lui Gavin, a publicat din nou o postare.

”Băieți, știu că dovada mea de mai înainte nu dovedește nimic, așa că o să public o dovadă zilele astea. Poate că o să mut niște bitcoini, așa că rămâneți pe fir.”

Este complet neclar de ce a făcut asta, pentru că mutarea unor bitcoini este mult mai rapidă decât să scrie niște postări fără noimă pe blog.

Așadar, să tragem linia – sunt câțiva veterani bitcoin care au confirmat că Wright este Satoshi (și astfel și-au pus reputația în joc). Îl avem pe Craig Wright, un personaj destul de dubios, care tot pretinde de câteva zile că ar avea dovezi incontestabile, dar n-a venit cu nici o dovadă. Și mai sunt câteva milioane de dolari în bitcoin pe care îi are Satoshi.

Nu e clar de ce Craig Wright face ceea ce face dacă este adevăratul Satoshi. Nu este clar de ce face ce face dacă nu este adevăratul Satoshi. Până la urmă, nu poate să o țină la nesfârșit. Cu toate acestea, sunt câteva teorii elegante despre motivele lui Craig Wright.

Prima opțiune este că Wright este, de fapt Satoshi iar comportamentul lui se explică prin faptul că este sărit de pe fix (și este vina noastră că l-am idealizat) sau știe ce face și își dă cu stângul în dreptul pentru a face pe toată lumea să îl scoată de pe lista suspecților.

Ultima opțiune este mult mai puțin probabilă, pentru că nimeni nu ar fi bănuit că Wright este Satoshi dacă nu ar fi făcut toată parada.

Satoshi nu mai este

Personal, îmi place mai mult altă teorie. Este foarte intrigantă și destul de fantastică.

Conform teoriei, adevăratul Satoshi Nakamoto este un prieten al lui Craig Wright, și anime Davin Kleiman. Acesta e mai degrabă geniul singuratic. În plus, a decedat deja (iar datele se potrivesc în mare – starea de sănătate a lui Kleiman s-a deteriorat cam în aceeași perioadă în care Satoshi și-a luat adio de la comunitate și a dispărut).

La drept vorbind, este irelevant pentru teoria noastră dacă Kleinman chiar era Satoshi sau nu. Important est dacă Wright crede lucrul acesta.

Așadar, Kleiman moare, rămâne un miliard de dolari neatinși și singura persoană care știe lucrul ăsta este Craig Wright. Le păcălește pe rudele lui Kleiman să îi dea fișiere private (până la urmă erau colegi) dar partea complicată este că toate fișierele erau criptate.

Craig le spune investitorilor că el este Satoshi și face în felul ăsta rost de câteva zeci de milioane de dolari pentru a construi un supercomputer cu care să spargă codul.

Câțiva ani mai târziu, reușește să acceseze o parte din corespondență (așa a și reușit să-l păcălească pe Gavin) dar tot nu poate să ajungă la bani. Și-atunci, investitorii încep să își pună problema că nu este el Satoshi.

În acel moment (la finalul lui 2015) Craig Wright a început pentru prima dată să lanseze zvonuri cum că el ar fi Satoshi, dar pentru că și Beyonce seamănă mai mult cu Satoshi Nakamoto decât Craig Wright, investitorii rămân cu aceleași întrebări.

Așa s-a ajuns la al doilea val, la artileria grea, printre care mesajele către presă și către apropiați ai lui Satoshi. În tot acest timp, speră că până la urmă va reuși să spargă codul. Aici am rămas cu evenimentele, și nu putem decât să fantazăm la ce s-ar putea întâmla pe mai departe.

Câteva săptămâni mai târziu, când toată lumea își dă seama că nu există dovezi, Craig Wright dispare cu totul. Optimiștii cred că a fost capturat și ucis de niște servicii secrete. Pesimiștii speră că a fost capturat și ucis de investitori. Craig stă undeva într-un orășel Cambogian retras, sub numele de Ivan Nikiforov și încearcă să spargă codul lui Kleiman cu un laptop Sony Vaio.

Toate speranțele par să se fi năruit, până într-o zi când codul este în sfârșit spart. Wright intră în fișier dar nu dă de vreun ”wallet.dat” ci doar de un fișier text. ”Instrucțiunile trebuie să fie înăuntru” zâmbește Wright și deschide fișierul. Apare o imagine cu fața lui Craig și cu următoarea listă

  1. Lapte (două sticle)
  2. Ceapă
  3. Ouă

Chiar la momentul respectiv, apare un mesaj care spune că Satoshi Nakamoto i-a trimis un bitcoin lui Gavin Andressen.

Sfârșit

Sursa – Cyril Gilson via CoinTelegraph