Creştere bitcoin spectaculoasă – În aprilie 2016 prețul bitcoinului se situa undeva la 420$ la majoritatea exchange-urilor. De atunci încoace, prețul s-a triplat, ajungând la 1257$.

Așa cum am mai spus și în articolele din zilele trecute, în această perioadă prețul bitcoinului se învârte în jurul valorii maximale de 1277$, în principal datorită exploziei din Japonia.

Analiștii estimează că vor fi creșteri pe termen mediu dacă piețele mari – S.U.A. și Japonia – își vor continua creșterea și dacă în piețe mici precum India vor urma explozii ale bitcoinului. În India de exemplu, moneda ar putea să prindă elan datorită faptului că se lucrează intens la crearea unui cadru legislativ.

Factorii cheie: India și Japonia

Ani de zile India a fost considerată una din piețele în care bitcoinul trebuia obligatoriu să se afirme. Sistemul bancar neproductiv, cu infrastructură slabă, a dus la situația în care 40% din populația Indiei nu are cont bancar.

Majoritatea gospodăriilor şi indivizilor din India nu se bazează pe bănci sau pe instituțiile financiare pentru a își administra averile. Au mai multe motive pentru acest lucru

Recent, au fost scoase din uz bancnotele de 500 și de 1000 rupii. Acest lucru a condus la o criză financiară în întreaga țară. Băncile și bancomatele au rămas fără bani lichizi. În aceste condiții toată populația Indiei a început să se zbată pentru a obține bani cash, pentru plățile zilnice uzuale.

Mai mult, studiile de piață au relatat faptul că până în octombrie 2015, 233 milioane de indieni nu au avut vreun cont bancar. Conform ziarului local Times of India, un raport al O.N.U. arăta că 43% din populația adultă a Indiei este “unbanked”. Nu au efectuat niciodată o retragere de la bancomate și nici nu a beneficiat de depozite bancare.

“Am strâns o sumă de 20000 rupii în ultimii ani. Nu am știut niciodată cum funcționează o bancă și nici nu am avut vreun cont deschis. Nici nu am avut nevoie măcar, dar acum am rămas blocat cu banii în buzunar. Nu-i pot folosi să-mi fac cumpărăturile. Toți banii pe care îi am strânși acasă sunt cash și nu știu cum sa-i depun la bancă”. Aceasta este mărturisirea unui profesionist angajat full-time în India.

În ultimii ani, exchange-urile și providerii de bitcoini din India nu au avut prea mult success. Abia la începutul lui 2016 exchange-uri ca Zebpay și Unocoin au început să tranzacționeze cantități mai mari și sa aibă mai mulți utilizatori.

Unul din factorii cheie care ar permite industriei de bitcoini să se dezvolte rapid în India ar fi crearea cadrului legislativ. Bancile centrale din Filipine și din Japonia au legalizat recent moneda, fiind acceptată oficial ca mijloc de plată. În acest fel sunt ajutaţi utilizatorii şi este încurajată creşterea bitcoinului la nivel local.

Pentru ca bitcoinul să fie adoptat la nivel național în India este nevoie de intervenția autorităților. Dacă această criptomonedă va deveni legală la finalul lunii mai, așa cum mulți susțin, și dacă va fi adoptată de milioane de utilizatori noi, prețul ei va crește pe termen mediu. Cu alte cuvinte, performanțele înregistrate în Japonia, S.U.A. și India ar trebui să fie destul de convingătoare pentru a vă păstra banii in bitcoin.

Sursa – Cointelegraph