Brian Armstrong, co-fondator și CEO al exchange-ului Coinbase, a declarat că „o criptomoneda privată” va intra în mainstream în anul 2020.

Într-o postare publicată pe blogul Coinbase, Armstrong a susținut că în anul 2020 vom vedea integrarea caracteristicilor de confidențialitate într-unul dintre cele mai importante blockchain-uri. El previzionează, de asemenea, că o criptomonedă cu astfel de caracteristici va intra în mainstream în următorii ani:

„La fel ca internetul, care s-a lansat cu HTTP și doar mai târziu a introdus HTTPS ca o variantă implicită pe multe site-uri web, cred că în cele din urmă vom vedea o criptomoneda privată sau un blockchain cu funcții de confidențialitate încorporate să obțină adopția mainstream în anul 2020”.

Poziția sa este suprinzătoare, având în vedere că, în ultimul timp, criptomonedele private au avut de suferit. Autoritățile de supraveghere consideră că acestea facilitează activitățile ilegale.

Criptomonedele private, delistate de pe exchange-uri

În luna martie 2019, șeful Comitetului financiar al Adunării Naționale a Franței a propus interzicerea așa-numitelor criptomonede anonime. În luna mai, exchange-ul japonez Coincheck a delistat patru monede private. Asociația exchange-urilor din Japonia a recomandat membrilor săi să ii urmeze exemplul.

În prezent, piața cripto are mai multe tipuri de criptomonede private, cele mai cunoscute fiind Monero (XRM), Zcash, Dash și Verge. Acesta oferă funcții de ascundere a adreselor și a sumelor tranzacționate, și au un market cap total de aproape 1.8 miliarde de dolari.

Funcții de confidențialitate, în lucru pe blockchain-urile majore

Când vine vorba de integrarea caracteristicilor de confidențialitate în blockchain-uri majore, procesul a început deja.

De exemplu, compania Blockstream a publicat codul de testare pentru utilizarea semnăturilor Schnorr pe blockchainul Bitcoin în februarie 2019. Acestea ajută la confidențialitatea din rețea și cresc scalabilitatea. Discuțiile cu privire la posibila implementare sunt încă în curs.

Blockchain-ul lui Ethereum a adăugat suport pentru dovezi de cunoaștere zero (ZK-Proofs) în septembrie 2017. Acesta este un sistem criptografic care permite validarea datelor fără acces la acestea.

La sfârșitul lunii octombrie 2018, gigantul de audit și consultanță Ernst & Young a anunțat lansarea implementării prototipului ZK-Proofs pe blockchain-ul public Ethereum.

Confidențialitatea în industria cripto este un subiect controversat. Unii cred că aceasta este o premisă fundamentală pentru liniștea sufletească și securitate. Alții sunt de părere că anonimatul este util doar infractorilor.

CryptoZZ