Anul 2019 a fost ca o primăvară friguroasă în zona cripto, cu momente de stagnare și evoluții lente, dar și puncte importante de dezvoltare. Te invităm la o scurtă retrospectivă a acestui an, urmărind cinci domenii de interes:
- Evoluția tehnologiei blockchain;
- Legislația și poziția guvernelor, atât în plan local, cât și internațional;
- Gradul de adopție pentru criptomonede la nivel socio-economic;
- Securitatea sistemelor bazate pe blockchain;
- Evoluția prețului Bitcoin în acest an și ce predicții sunt pentru perioada următoare.
Evoluția tehnologiei blockchain
Pentru ca zona cripto să aibă un viitor, ea trebuie să rezolve probleme. Fie că vorbim de tranzacții monetare, fie de industria auto sau farmaceutică, criptomonedele sunt utile doar dacă sunt capabile să ofere soluții noi la probleme vechi.
Finalul anului 2019 ne găsește cu un număr relativ mare de companii care dezvoltă proiecte și eficientizează procese utilizând blockchain, de la afaceri locale și foarte mici până la marile corporații internaționale.
Nume precum Mercedes Benz, General Motors, Samsung sau IBM au deja în derulare proiecte bazate pe blockchain. În același timp, cercetători din diferite colțuri ale lumii lucrează la idei noi, precum tranzacții de bitcoin prin sateliți de televiziune sau unde radio.
Legislația cripto
Adopția la scară mare a criptomonedelor vine și cu nevoia lor de a căpăta un cadrul legal stabil. Importanța legilor vine din două mari aspecte:
- cum se integrează criptomonedele în economia deja existentă?
- cum se pot evita înșelătoriile?
Guverne din întreaga lume au abordat subiectul criptomonede în acest an. Codul fiscal a fost modificat si in Romania. Din 2020 profiturile din criptomonede in Romania trebuie declarate la Fisc.
La nivel de Uniunea Europeană discuții aprinse au avut loc pe tot parcursul anului. Există susținători care atestă faptul că guvernele nu vor putea controla tranzacțiile cripto. În același timp, unii bancheri consideră că monedele digitale nu au șanse de viitor.
Și în afara Europei reglementarea zonei cripto este un subiect de actualitate, ajungându-se chiar la închisoare atunci când legile nu au fost respectate.
Adopția criptomonedelor
Printre altele, evoluția la criptomonede depinde de cât de mulți oameni adoptă acest concept, atât la scară largă, cât și la nivel individual. Cu cât rata de adopție crește, cu atât critpomonedele își vor dovedi funcționalitatea reală, devenind un instrument fezabil, eficient și util.
În acest context, vedem companii mari care au adoptat deja tehnologia blockchain pentru a eficientiza o serie de procese. Vorbim de firme precum Carrefour, Nestle, Gazprom, Ikea, dar și conglomeratul care deține branduri de lux, precum Givanchy și Louis Vuiton și industia de gaming.
Majoritatea se folosesc de noutatea cripto pentru a urmări sau autentifica diferite nișe din zona lor de producție sau desfacere.
Securitatea cripto
Monedele digitale ridică mai multe provocări, iar una dintre ele este legată natura lor digitala: nu poți strânge la saltea bitcoin, dar îți poți cumpăra cu ei o mașină de lux sau poate chiar un apartament la Victoriei. În acest context, cybersecurity și protecția datelor devin foarte importante.
Cum mediul digital nu este lipsit de hackeri, zona cripto a fost și ea afectată. Vorbim de atacuri atât la nivel individual (crypto jacking, scamuri), cât și de compromiterea platformelor de tranzacționare sau chiar a criptomonedelor. Așadar, dacă faci parte din comunitate, trebuie să iei în serios partea de securitate.
Evoluția prețului Bitcoin
Anul acesta Bitcoin a avut fluctuații destul de mari. A început anul în jurul valorii de 3300 de dolari și a atins în vară puțin peste 13 600 de dolari. Deși nu s-a apropiat de valorile de la finalul lui 2017, depășirea pragului de 10 000 de dolari din vară a generat valuri de entuziasm în comunitate.
Mai mult decât atât, în mai 2020 are loc halving bitcoin, iar istoria a arătat că fiecare eveniment de acest tip a adus o creștere majoră a prețului bitcoin.
Pornind de la această idee și o serie de alte analize, diferite persoane au publicat o serie de predicții interesante. Unele au câștigat ușor credibilitate (40 000 de dolari în următorii doi ani), altele au fost considerate exagerate (două milioane de dolari per bitcoin până la finalul lui 2020).
Indiferent de valorile vehiculate, un trend ascendent este așteptat de întreaga comunitate pentru perioada următoare.
Așadar, zona cripto este în plină dezvoltare pe toate planurile. În ciuda predicțiilor generoase din acest an, îți reamintim că o investiție în monede digitale are un grad de risc ridicat: îți poate aduce venituri generoase, dar există și posibilitatea de a pierde banii investiți.
Multumim tuturor cititorilor nostri pentru sprijinul acordat la fel multumim si celor care ne-au criticat. Am crescut odata cu voi si va promitem ca vom continua.
Echipa Goana dupa Bitcoin va ureaza Sarbatori Fericite si La multi ani!