Odată cu creșterea capitalului instituțional în spațiul cripto, cererea pentru tehnologiile blockchain și serviciile de suport asociate este la nivelul extrem de ridicat, însă numărul de companii care le asigură este încă mic.

Fondul de investiții Coefficient Ventures este un fond cripto care finanțează sisteme blockchain la nivel internațional – până în prezent, compania a sprijinit 25 de companii care dezvoltă aplicații precum Filecoin (stocare descentralizată), Raiden (scalabilitate) și Zeppelin (îmbunătățirea capacităților contractelor smart).

Chance Du, partener fondator al Coefficient Ventures, a început să investească în tehnologia blockchain în 2017 deoarece consideră că în prezent industria financiară globală are defecte semificative – două miliarde de oameni nu au acces la servicii financiare deloc, în timp ce alte 4 miliarde au acces limitat. În opinia sa, tehnologia blockchain poate crea o infrastructură mai accesibilă și mai democratică.

În opinia sa, internetul este infrastructura care permite încărcarea, schimbul și distribuirea de informații, însă majoritatea activităților financiare necesită intervenția instituțiilor clasice de tip bănci, guverne sau alte autorități. Blockchain oferă posibilitatea eliminării acestor instituții și facilitatea tranzacțiilor de orice tip.

Coefficient Ventures oferă atât sprijin financiar, cât și consiliere pentru start-up-uri precum TomoChain, care construiește parteneriate între piețele naționale bazate pe blockchain, IoTeX, o rețea descentralizată pentru Internet of Things și Havven, un sistem de plăți și criptomonedă stabilă bazată în Australia.

Pe viitor, scopul companiei va fi să adune fonduri de la investitori acreditați care să fie utilizate pentru finanțarea acestpr proiecte, însă una dintre dificultățile cu care se confruntă este lipsa de claritate legislativă.

”Trebuie să acordăm atenție legislației și autorităților financiare din țările în care activăm și să ne ajutăm strategiile corespunzător. De exemplu, listările de tokenuri noi în cadrul exchange-urilor sunt afectat de modificările legislative sau de perioade de inspecții al autrorităților, ceea ce înseamnă că trebuie să identificăm surse de lichidități alternative”.

Una dintre opțiunile utilizate a fost apelarea la exchange-urile descentralizate, care elimină multe dintre riscurile asociate platformelor centralizate.

Chance Du nu a exclus opțiunea de a tokeniza propria companie, însă așteaptă adoptarea legislației care să asigure legitimitatea unui astfel de fond de investiții. În opinia sa,presiunea publicului va duce la adoptatea de legi clare mai devreme sau mai târziu

”Uber a avut parte de probleme similare la început, însă odată ce cererea publicului a crescut, autoritățile au fost nevoie să o legifereze. Același lucru se va întâmpla și cu criptomonedele”.

De asemenea, Du consideră că tehnologia blockchain și criptomonedele au avantaje majore față de mecanismele financiare tradiționale:

”Fondurile de investiții tradiționale se adaptează greu la noile oportunități din cauza filosofiilor de investiții depășite pe care le au. Lucrurile nu mai merg așa acum. Prin complarație cu ele, noile fonduri critpo se mișcă mult mai repede și înțeleg valoarea din spatele tehnologiei și proiectelor bazate pe monede digitale”.