În cadrul unui proces cu privire la un faliment, Curtea de Apel din Rusia a recunoscut criptomonedele ca prorpietate cu valoare, contrazicând o decizie anterioară a Tribunalului.

Este vorba despre cazul cetățeanului rus Ilya Tsarkov, care și-a înregistrat falimnetul în luna octombrie anul trecut și care deține un portofel cu 0.2 bitcoin (valorând aproximativ 1800 de dolari în prezent). În luna februarie, lichidatorul care se ocupă de insolvența lui Tsarkov a solicitat cheile private de acces la portofelul digital, însă solicitarea a fost respinsă de curtea de arbitraj deoarece criptomonedele nu sunt legalizate în Rusia. Justificarea oferită la momentul respectiv a fost că ”legile Federației Ruse nu recunosc criptomonedele ca proprietate”.

Decizia Curtții de Apel prevede că Bitcoinii deținuți de debitor sunt proprietate și au valoare, ceea ce înseamnă că trebuie tratate ca atare și declarate în cadrul procesului de insolvență, putând fi folosite pentru achitarea datoriilor înregistrate de debitor.

”În momentul de față legislația rusă nu oferă o definiție pentru criptomonede și nu există regelemntări cu privire la circulația acestora. Cu toate acestea, Tribunalul ar fi trebuit să ia în considerare realitățile economice actuale și noile tehnologii, astfel încât situația să nu poată fi exploatată cu rea credință. Dacă excludem criptomonedele din proprietățile incluse în proceusl de insolvență le facem inaccesibile și nu pot fi convertite pentru achitarea datoriilor înregistrate.”

Au fost menționate de asemenea precentelele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului și un alt caz de faliment din Japonia, în care criptomonedele deținute de debitor au fost vândute pentru a acoperi datoriile acestuia.

În mod indirect, această decizie juridică confirmă pentru prima dată valoarea criptomonedelor ca proprietate în Rusia, chiar dacă încă nu au fost adoptate legi care să le clarifice statutul.

Din punct de vedere legal, decizia reprezintă un precedent important, deoarece înseamnă că posibilitatea de evaziune fiscală scade, iar în același timp oferă posibilitatea de reglementare a statutului criptomonedelor.

De altfel, Franța a decis recent să impoziteze veniturile provenite din tranzacțiile cu monede digitale cu 19%.