După ani de zile de colaborări cu agențiile guvernamentale, firma de servicii bitcoin cunoscută pentru procesarea de tranzacții bitcoin a hotărât să colaboreze cu autoritățile și să se implice în investigarea infracțiunilor bitcoin. Astăzi, Bitfury a lansat Crystal, o serie de unelte care ar urma să ușureze procesul de identificare și investigare a activităților infracționale pe cel mai mare blockchain din lume.

Asta nu înseamnă că scopul Crystal este unul filantropic.

Dezvoltat pe o perioadă de doi ani cu feedback de la foști oficiali guvernamentali, platforma a fost creată pentru a ajuta bitcoinul să scape de stigmata tranzacțiilor pe piețele negre.

Data viitoare când clienții Bitfury se arată reticenți la ideea de criptomonede, directorul Bitfury Group, Valery Vavilov speră că Crystal o să le ofere o soluție.

„Industria are nevoie de niște unelte foarte prietenoasae cu utilizatorii  care să îi ajute să urmărească tranzacțiile bitcoin și isă vadă dacă adresele de pe care primesc banii au undă verde sau sunt pe lista neagră”, a spus Vavilov.

Începând de astăzi, o versiune mai puțin echipată a programului Crystal va fi disponibilă gratuit pentru indivizi. Lista de prețuri pentru abonamentele la întreprinderi o să fie publicată undeva în luna martie.

Nucleul kitului de unelte este o soluție detaliată de evaluare a riscurilor care să ajute agenții de poliție și organele de investigație să urmărească tranzacțiille suspecte până la o adresă finală sau punct de retragere. Urmărind relația dintre așa-numiții „actori rău-intenționați”, Crystal va genera un scor care calculează probabilitatea ca o anumită adresă să aibă conexiuni cu activități ilegale..

Rezultatele analizei de date sunt apoi prezentate într-un grafic vizual care poate să fie integrat cu alte unelte de software și folosit pentru a pregăti rapoarte legale ca parte a investigațiilor.

Alte unelte permit urmărirea autonomă a adreselor bitcoin în timp, rapoarte customizate care pot fi trimise în baza unor criterii predeeterminate sau declanșate de tranzacții între grupuri și servicii avansate care includ tehnologii de „descurcare” a tranzacțiilor trimise prin software de „spălare” numite mixere.

„Analizăm pagini web, analizăm forumuri, diferite tipuri de surse și combinăm această informație pentru a afla dacă tranzacția este sau nu riscantă”, a spus Vavilov.

Diferențierea de competitori

Intrarea celor de la Bitfury în spațiul securității marchează cea mai recentă expansiune a companiei fondate în 2012 ca startup de minare bitcoin.

Bitfury a intrat în industria blockchain mai largă cu lansarea Exonum, propria infrastructură blockchain care vizează utilizatorii din cadrul întreprinderilor. Acțiunea face parte dintr-o inițiativă care ar trebui să încurajeze adopția tehnologiei blockchain.

Acum, Crystal Pro urmează să îi diferențieze și mai mult pe cei de la Bitfury de restul pieței. Kitul va fi lansat sub o arhitectură in-house, un serviciu făcut să meargă mai departe de urmărirea tranzacțiilor bitcoin și să ofere un strat de securitate suplimentar pentru companiile bitcoin.

Expansiunea este importantă, pentru că în ultima perioadă a apărut pe piață o industrie de analiză a blockchainului.

Printre cei mai importanți competitori se numără Elliptic, care au strâns 5 milioane de dolari, Chainalysis care au strâns 1,6 milioane și Skry, care a fost achiziționat anul trecut de Bloq.

„Dacă tragem linia, este foarte important pentru blockchain și pentru toată tehnologia să avansăm”, a spus directorul de comunicații și fostul secretar de presă adjunct de la Casa Albă, Jamie Smith. „Dacă niște oameni răi fac lucruri rele, nu ne avantajează pe nici unul dintre noi”, a adăugat aceasta.

Liga justițiară

Crystal își are originile în 2015, când Bitfury încerca să depășească reținerile instituțiilor financiare și agențiilor guvernamentale care erau curioase în legătură cu criptomoneda.

La acel moment, Bitfury ajutase să lanseze primul Summit Blockchain în 2014, la reședința personală a miliardarului și suporterului bitcoin Richard Branson.

Prezenți la eveniment au fost mai mulți antreprenori blockchain, câțiva oameni din partea Bitfury și veteranul din Departamentul American de Justiție Jason Weinstein, care a jucat un rol important în lansarea Crystal.

Conform spuselor lui Smith, la acest summit s-au plantat semințele pentru Blockchain Alliance, care să exploreze felul în care companiile private pot să se alăture luptei împotriva infractorilor.

Weinstein, care este acum director al alianței, este de asemenea consultant strategic la Bitfury.

„Am spus mereu că bitcoinul este mai prietenos cu polițiștii decât cu escrocii și că infractorii ar trebui să o rupă la fugă, nu să meargă atunci când folosesc bitcoinul. Cu Crystal, ar trebui să fugă și mai repede.”