Mai multe universități din Rusia au adăugat cursuri noi la curicula de finanțe, cursuri de criptomonedă, bitcoin și tehnologia blockchain. Universitățile vor oferi aceste cursuri pentru prima oară anul acesta, datorită numărului mare de cereri făcute de studenți.

Universitatea de stat din Moscova

Mai multe universități de top din Rusia vor introduce în programă cursuri speciale și secții de masterat dedicate criptomonedelor și tehnologiei blockchain. Cursurile vor fi introduse în programa existentă în anul universitar 2017-2018.

Universitatea de Stat din Moscova este o universitate de cercetare publică cu reputație. Sergey Studnikov, membru al comisiei administrative la facultatea de economie, conduce programul de masterat Analiza Computațională a Sistemelor Financiare.

”Vom avea cursuri de masterat imediat, pentru mai multe programe. Pentru asta vom invita în școoli câțiva reprezentanți din industrie.”

Școala Superioară de Economie

La Școala Superioară de Economie, una dintre universitățile cele mai mari și importante din Rusia, subiectul criptomonedelor face parte dintr-un curs de tehnologie financiară, în cardul programului de masterat  Tehnologii Financiare și Analiza de Date. Secția a fost lansată anul acesta de Sberbank, banca de stat rusă.

Și Universitatea Publică de Economie din Sankt Petersburg dedică două secțiuni din programă criptomonedelor și blockchainului. După spusele unui proffesor asociat al Facultății de Economie și Finanțe, Denis Gorulev ”introducerea de cursuri separate aici înseamnă un număr de formalități care trebuiesc făcute. Trebuie să ne coordonăm cu Ministereul Educației foarte mult și foarte multă vreme.”

Cerere mare pentru cursuri de cripto

Institutul de Fizică din Moscova, cunoscut sub numele de Phystech  se descrie ca fiind ”o universitate din top 5, respectată de oamenii de știință, de studenți și de ingineri în egală măsură.”.  Institutul va preda componente IT ale tehnologiei blockchain.

După spusele directorului de la secția de matematici aplicate și informatică, Andrey Raigorodsky, acest domeniu are cerere și din partea studenților și din partea angajaților. ”Anul acesta vom avea câteva cursuri speciale, pentru că tema este foarte populară. Avem și cereri de la partenerii industriali ai școlii. De exemplu, Sberbank lucrează acum cu noi. Au deschis un laborator științific, unde fac cercetare pe această temă.”

MISIS

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie (MISIS) este universitatea tehnologică principală pe metalurgie și prelucrarea de oțel. Anul acesta, MISIS și banca de stat Vnesheconombank au semnat un acord pentru a crea un centru de noi materiale și tehnologii revoluționare. Acesta va fi concentrat pe tehnologia blockchain.

Mai exact, studenții de la aceste facultăți vor învăța despre bitcoin și despre alte aspecte inovative ale tehnologiei finanțelor.