În cadrul unui proces intentat de brokerul Bits of Gold băncii Leumi, Curtea Supremă din Istrael a luat decizia că banca nu poate restricționa accesul traderilor de criptomonede la servicii bancare, creând astfel un precedent valoros pentru relația dintre cripto-entuziaști și celelalte autorități bancare din Israel.

În luna iunie 2017, brokerul cripto Bits of Gold a dat în judecată banca Leumi deoarece i-a blocat contul utilizat pentru efectuarea tranzacțiilor, pe motiv că Bitcoin nu se încadrează în legislația împotriva spălării de bani din Israel. În decembrie anul trecut, banca Leumi a început să blocheze plățile efectuate de clienți pentru BTC pe diferite exchange-uri din țară, pe motiv că sunt ”site-uri care încurajează jocurile de noroc ilegale”.


După ce Curtea Supremă a emis decizia, directorul Bits of Gold a declarat:

”Decizia Curții ne oferă posibilitatea de a dezvolta comunitatea cripto din Israel. Am fost primii care au solicitat crearea de reguli care să guverneze activitatea bazată pe monedele digitale și vom continua să le respectăm”.

Judecătorul Anat Baron, care a gestionat dosarul, a afirmat că decizia băncii de a închide contul brokerului Bits of Gold a fost bazată pe presupunerea că vor avea loc încălcări ale legii, însă în cei cinci ani de activitate ai acestora nu au fost înregistrate astfel de infracțiuni.

În decizie se menționează că:

”… nu se intenționează interzicerea drepturilor băncii de a analiza toate tranzacțiile de pe un cont sau de a lua măsuri pentru minimizarea riscurilor asociate cu activitatea unei companii”.

În ultimul an, Israel a adoptat o serie de reglementări cu privire la piața cripto – în august 2017 Autoritatea Financiară din Israel a creat o comisie de analiză pentru implementarea de legislație referitoare la ICO, iar începând cu acest an, criptomonedele sunt clasificate ca proprietăți și sunt taxate ca atare.

În decembrie anul trecut, guvernul israelian a declarat de asemenea că ia în considerare emiterea unei criptomonede naționale conectate la shekel pentru a limita tranzacțiile de pe piața neagră.