Povestea trebuie să înceapă cu știrea cea mare – organizația autonomă descentralizată cunoscută sub numele The DAO a strâns milioane de dolari în ether, criptomoneda nativă a rețelei Ethereum, în doar câteva săptămâni.

Dacă ați citit lucrarea albă de la The DAO, poate ați reușit să înțelegeți ce este – cod blockchain care emulează comportamentul afacerilor de crowdfunding și care poate să finanțeze și să câștige profit din partea altor propuneri de afaceri codate cu blockchain.

The DAO și expertiza sa va fi un index ether eficinet al propunerilor pe care îl acceptă, cam în același fel în care Dow este un index pentru bursă. Diferența este că The DAO este în proprietatea participanților la piață care decid ce se finanțează, ce se listează și ce are potențial de a aduce profit investitorilor.

Primele ”listări”

Una dintre primele propuneri care urmează să fie supusă la vot de către The DAO după faza de creație – în care jetoanele sunt create prin schimbul de ether – va fi trimisă de către startupul Slock.it, bazat pe Ethereum

Slock.it face hardware smart ock care poate fi deschis și închis prin chei criptografice folosite pe blockchainul Ethereum, având ca scop să normalizeze contractele smart pe principiul automatelor de cafea ale lui Nick Szabo, care vor fi esențiale pentru ca Internet of Things (IoT) să fie sigur și util.

În prima sa propunere, Slock.it va oferi crearea a ceea ce ei numesc Rețeaua de Partajare Universală (Universal Sharing Network), un efort care are ca scop crearea unei coloane vertebrale a tehnologiei pentru Ethereum. Creatorii Slock.it sunt de asemenea creatorii The DAO.

O parte din rețeta de succes a DAO este aceea că cei care au creat-o au abordat blockchainul din două unghiuri. Combinația unei entități de afaceri codată cu blockchain (The DAO) care să finanțeze un produs hardware IoT (Slock.it) care este controlată printr-un blockchain pentru utilizarea în economia de partajare, idee tentantă pentru comunitatea blockchain futuristă.

Când vine vorba de strâns bani, este un mare succes. Dar adevărata măsură a succesului pentru The DAO va fi cum funcționează până la urmă entitatea blockchain pe care au codat-o.
The DAO va folosi voturi pentru a accepta sau respinge fondurile pentru propuneri viitoare ca Slock.it. Va fi interesant de urmărit felul în care suma semnificativă de ether va fi folosită pentru a finanța alte propuneri. Va fi de asemenea participatorie, din moment ce mii de oameni par să fi cumpărat drepturi de vot.

S-ar putea ca aceasta să fie o inovație puternică pentru piețele de capital, lucru care s-a sugerat încă de când lumea a înțeles bitcoinul. Inovarea piețelor de capital pe care o propune DAO ar putea să aibă efecte profunde asupra societății.

În trecut, dar înainte

Istoria recentă a inovației este mai mult decât o listă de cine, ce a inventat și când. Istoria secolelor XIX și XX din punct de vedere al inovației este povestea adopției aproape universale a multor invenții.

Invențiile majore au fost democratizate până în punctul în care nici măcar nu au mai fost considerate un lux lucruri banale, cum ar fi condusul unei mașini, iluminatul casei, zborul cu avionul sau conexiunea la Internet pe telefon care vorbește cu sateliții din spațiu.

Calculatoarele, zborurile comerciale, mașinile, fertilizanții – toate sunt rezultate ale unor adopții răspândite și sunt lucruri care fac ca oamenii de rând de azi să trăiască așa cum trăiau capetele încoronate acum câteva zeci de ani. Oferind privilegii, invențiile au condus revoluții în zona industrială, comercială și a comunicației la nivel global.

Acest lucru este important de reținut atunci când luăm în considerare starea curentă a piețelor de capital.

Piețele globale de capital au fost o comunitate izolată încă de când a început. Piețele de capital nu sunt democratizate în sensul că oamenii care participă aparțin unei demografii unice și sunt capabile să navigheze limbajul particular și complex al finanțelor de investiții.

Pentru că limbajul este atât de complex, fluxul de informație a trecut doar în rândul comunităților limitate de tip Wall Street al celor care fac reglementări, al avocaților și al oamenilor din finanțe. Fluxul de informație a fost punctul de fricțiune în democratizarea piețelor de capital.

Autoritățile au avut de furcă ccu aceste fricțiuni și cu fluxul de informație încă de când primul regulator de securități a fost acuzat că s-a folosit de partajare de informații nelegală, după prima cădere a bursei din 1929.

Invenția Internetului înseamnă că trăim într-o lume a avansului incredibil în ceea ce privește diseminarea de informații în lume, dar acest proces nu a penetrat cu adevărat industria financiară. Profesioniștii continuă să se desfășoare într-o lume care pare străină și intimidantă pentru omul de rând.

Aceasta s-a dovedit a fi o barieră pentru miliarde de oameni – dar mediul se schimbă.

Piețele de capital au parte de provocări și de reală competiție pe măsură ce inovația piețelor financiare se accelerează. Platformele de crowdfunding ca Indiegogo și Kickstarter au fost doar începutul.

Arcul acestei povești este simplu – mulți oameni de rând strâng capital pentru idei în care cred. Interfața și fluxul informației este simplu și prietenos cu utilizatorul, e nevoie e puțin timp și de conexiune la Internet. Nu există brokeri, analiști, metrici obscuri și limbaj greoi.

Privind înainte

În cazul DAO e nevoie de ceva muncă la comunicare (doar comunitatea blockchain o poate folosi și înțelege), interfață și operare facilă, dar schimbarea pe care o propune este uimitoare. Este o formă cu totul nouă de infrastructură a piețelor de capital.

Platforma se folosește de blockchain pentru a fi coloana vertebrală a pieței digitale, dmolând fricțiunea în fluxul informației. Dacă acest lucru va crea o piață care să aducă beneficii micro-investitorilor dar și antreprenorilor care caută acel prim milion de dolari alunecos, asta ar putea să fie diferența dintre ideea care crește sau care moare în fașă.

Ar putea să aducă de asemenea guvernanța unei afaceri într-o sferă transparentă, bazată pe blockchain. Ceea ce înseamnă că va exista cod blockchain de gata pentru a fi setat și pentru a opera o propunere de afacere pentru finanțare și listare pe The DAO,

Dacă The DAO obține acest lucru, va reprezenta o inovație utilă în piețele de capital, ceea ce va  aduce privilegii de capital accesibil și ușor de lansat, guvernare corporatistă ieftină și ușor de instalat. Plasa de prins genii sau idei bune va fi aruncată peste întreaga planetă.

Sursa – Coindesk