Platformă de analiză a datelor DataLight a realizat recent un studiu comparativ între Bitcoin și principalii procesatori de plăți din lume. Analiza arată cum se compară BTC cu PayPal, Visa și MasterCard.

Criptomonedele, rivale ale sistemelor tradiționale de plată

Activele digitale precum Bitcoin încearcă să perturbe sistemele financiare. De exemplu, principalul concurent pentru SWIFT este Ripple. Acesta încearcă să elimine toate litigiile sistemelor tradiționale de plată. Rețelele cripto combat problemele precum viteza tranzacției, securitatea și taxele ridicate de tranzacție.

Volumele și utilizarea monedelor digitale au crescut mai mult decât alte active în format fizic sau digital. În ciuda scăderii prețurilor, rețelele cripto au continuat să se dezvolte, iar Bitcoin nu este o excepție.

Bitcoin versus VISA, Mastercard și Paypal

În prezent, Bitcoin este criptomoneda de referință. Are cel mai mare market cap, cel mai mare volum de tranzacții și cei mai mulți utilizatori.

Cercetătorii de la DataLight au comparat activitatea din rețeaua Bitcoin cu marii procesatori de plăți din lume. Analiștii au examinat indicatorii financiari tradiționali, precum o analiză a variației anuale a prețului și a capitalizării.

Cercetarea arată că sistemele tradiționale de plată au înregistrat o creștere de aproximativ 10%, în timp ce Bitcoin a scăzut cu 80% în 2018.

Numărul total al tranzacțiilor anuale indică, de asemenea, diferențele dintre metodele de plată.
În ce privește numărul de tranzacții realizate anual, topul este Visa, Bitcoin, MasterCard și Paypal. Visa a realizat 124 miliarde de tranzacții în 2018, o creștere de 12% față de anul anterior.

Bitcoin a realizat 81 milioane de tranzacții, în scădere cu 22% față de 2017. Mastercard a realizat 74 miliarde de tranzacții, o creștere de 17% față de anul anterior. Deși Paypal a realizat doar 10 miliarde de tranzacții în 2018, aceasta este o creștere de 28% pentru rețea.

Bitcoin depășește PayPal și ca volum de tranzacții – 3.4 trilioane de dolari în 2018 față de doar 57 miliarde pentru Paypal. Pe locul întâi se claseaz însă VISA, cu 11.2 trilioane de dolari, urmată de Mastercard cu 5.9 trilioane de dolari.

Datele cu privire la costurile tranzacțiilor relevă că Bitcoin este mult mai potrivit pentru transferul de plăți cu valoare mare. Din acest punct de vedere, Paypal este cea mai scumpă metodă de a transfera bani.

DataLight concluzionează

Pentru transferuri sub 100 $, este mai rezonabil să folosiți Visa și MasterCard. Cu cât această sumă crește, cu atât mai avantajos este Bitcoin. Comisionul de tranzacție este de 0,20 USD (la sfârșitul anului 2018) indiferent de valoarea sumei transferate.

Analiștii subiliniază însă că lucrurile se vor schimba în următorii ani. Dacă dezvoltarea soluțiilor de scalare precum Lightning continuă în același ritm, Bitcoin are portențialul de a-și depăși rivalii n următorii 10 ani.