De ce a scăzut bitcoinul — În luna decembrie traderii erau derutați de creșterea masivă și așteptau ca ea să se oprească rațional. În aceeași măsură, acum așteaptă să se oprească scăderea.
De ce a scăzut bitcoinul – un studiu GoanaDupăBitcoin
Prețul bitcoin are nevoie de timp. Speculanții…speculează că va avea nevoie de un an de zile să își revină. Chiar și cei mai aventurieri recunosc că este greu de spus. Este nevoie de niște știri pozitive bazate pe realitate care să împingă piața în direcția bună.
Prețul bitcoin a avut suișuri și coborâșuri, unele chiar dramatice. Să nu uităm că după prăbușirea de după Mt. Gox, i-a luat 3 ani să își revină. Mulți nu credeau că bitcoinul și-ar putea reveni după o bifurcație fermă sau după interdicții aplicate în China. În tot acest timp, bitcoinul a demonstrat ceea ce americanii numesc „resilience” – că este un soi de hopa-mitică și cade mereu în picioare. Aș fi surprinsă ca evenimentele de anul acesta să îl dărâme. Desigur, s-au adunat multe forțe împotriva bitcoinului în ultima perioadă.
Personal, în perioada următoare urmăresc știrile despre protocol. În momentul în care voi auzi de exemplu că Lightning dă într-adevăr rezultate, am să îmi pun centura de siguranță.
Nici reglementările nu sunt de neglijat. Ceea ce a lovit prețul bitcoin poate să îl și „panseze”. Pe de altă parte, cutia Pandorei a fost deschisă. Simpla senzație că monedele digitale sunt la mila autorităților transportă temerile și neîncrederea în piață.
Care sunt aspectele care au ținut bitcoinul pe val până acum? Libertatea, spiritul reacționar de la început, tehnologia, crizele din sistemul tradițional și susținerea din partea unor oameni influenți care „se jură” pe bitcoin.
Libertatea, în lumina noilor reglementări, este ceva mai umbrită. În orice caz, chiar și utilizatorii de bitcoin ar vrea niște reguli, limitate, care să supravegheze de exemplu manipularea de către schimburi.
Spiritul reacționar este ceva mai domolit și el, pentru că bitconerii s-au diversificat.
Tehnologia este în revizie. Reparațiile vor da tonul.
Susținerea din partea unor oameni influenți nu mai este suficientă. În orice caz, acești oameni influenți sunt împărțiți cam în jumătate – după unii vine apocalipsa bitcoin, după alții ajungem să mușcăm din lună.
În final, oricât de cinic ar suna, o criză economică, adică exact cea care este prezisă de analiști de ceva vreme și care pare deja să își arate colții, ar fi cea care să propulseze prețul bitcoin în curând.