Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la decizia președintelui El Salvador de a aproba Bitcoin ca metodă legală de plată. Purtătorul de cuvânt al FMI a declarat:

”Adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare și juridice care necesită o analiză foarte atentă. Urmărim îndeaproape evoluțiile și vom continua consultarea cu autoritățile. Activele criptografice pot prezenta riscuri semnificative, iar măsurile de reglementare eficiente sunt foarte importante atunci când acestea sunt introduse.”

FMI va avea o întâlnire cu autoritățile din El Salvador pentru a discuta problema. Țara din America Centrală a solicitat FMI un împrumut de aproape 1 miliard de dolari pentru a combate efectele pandemiei.

Stai conectat in lumea digitala!

FMI a demonstrat retincență în adoptarea noilor tehnologii. În martie a lansat un avertisment similar atunci când Insulele Marshall au decis să adopte o monedă națională digitală numită SOV. În acel caz, purtătorul de cuvânt al FMI a declarat că economia locală a insulelor a fost tensionată de consecințele economice ale pandemiei și probabil că nu va fi corectată cu SOV.

Soluții pentru a facilita activitatea minerilor

Între timp, președintele El Salvador, Nayib Bukele, a început deja să caute soluții pentru a facilita activitatea minerilor de Bitcoin. Conform declarațiilor acestuia, compania de stat LaGeo, care gestionează producția de energie electrică la nivel național, va pune la dispoziție locații avantajoase pentru minarea de criptomonede. El Salvador are două uzine geotermale în Ahuachapán și Berlín, care produc energie electrică regenerabilă cu ajutorul vulcanilor din regiune.

Bukele a declarat:

„Tocmai l-am instruit pe președintele La Geo (compania noastră de electricitate geotermală de stat) să elaboreze un plan pentru a oferi facilități pentru extragerea de Bitcoin cu energie foarte ieftină, 100% curată, 100% regenerabilă, cu 0 emisii din vulcanii noștri. Această industrie va evolua rapid”.