Declara╚Ťiile ministrului indian de finan╚Ťe provoac─â reac╚Ťii confuze ├«n pie╚Ťele de criptomonede

├Än cadrul discursului priving bugetul Indiei ce a avut loc joi, 01 februarie, ministrul de finan╚Ťe Arun Jaitley a f─âcut o declara╚Ťie cu privire la criptomonede ce a fost interpretat─â negativ de multe agen╚Ťii de pres─â ╚Öi a contribuit la sc─âderea pre╚Ťului bitcoin sub pragul de 10.000$.

Publicat─â de LiveMint, un site specializat ├«n publicarea discursurilor ╚Ťinute de oficialii indieni, declara╚Ťia ministrului a fost urm─âtoarea:

┬áÔÇŁGuvernul indian nu consider─â criptomonedele ca monede fiat ╚Öi va luat toate m─âsurile necesare pentru a elimina utilizarea acestor bunuri digitale ├«n activit─â╚Ťi ilegale sau ca sisteme de plat─âÔÇŁ.

Afirma╚Ťia a fost interpretat─â de mai multe canale media generale ca fiind un avertisment asupra interzicerii lor de c─âtre guvernul indian, de╚Öi p├ón─â ├«n prezent nu au fost implementate niciun fel de reglement─âri care s─â acopere acest domeniu. De exemplu, site-ul┬á Quartz a publicat un articol ├«n care sus╚Ťine c─â ÔÇŁimplementarea legisla╚Ťiei care s─â fac─â ilegal─â tranzac╚Ťionarea de criptomonede este iminent─âÔÇŁ.

Prin contrast, sursele din pia╚Ťa cripto au o alt─â interpretare – exchange-ul Unocoin a comentant pe Twitter c─â nu exist─â nicio modificare ├«n perspectiva pe care guvernul indian o are asupra criptomonedelor, oficialii sunt rezerva╚Ťi deoarece ├«nc─â nu ╚Ötiu cum s─â abordeze subiectul din punct de vedere legal. P├ón─â la implementarea unei structuri legislative, criptomonedele sunt o zon─â gri. Corespondentul Cointelegraph Joseph Young subliniaz─â faptul c─â declara╚Ťia ministrului se refer─â la utilizarea cripto ├«n activit─â╚Ťi ilegale, nu la faptul c─â domeniul cripto este ilegal.

La ├«nceputul lui decembrie 2017, Jaitley a afirmat de asemenea c─â ÔÇŁ├«n prezent, guvernul nu accept─â criptomonedele ca moned─â legal─âÔÇŁ ╚Öi c─â a fost format un comitet pentru elaborarea unei structuri legislative pentru aceste activit─â╚Ťi.

├Än acela╚Öi discurs, ministrul a sus╚Ťinut c─â tehnologia blockchain prezint─â interes pentru institu╚Ťiile de stat ╚Öi c─â vor explora opt╚Ťiunile de implementare a acesteia, pentru a sus╚Ťine evolu╚Ťia economiei ├«n domeniul digital.