Bifurcație ethereum – S-ar putea ca ethereum să facă o bifurcație a blockchainului. Cel puțin cam asta era situația discutată la o întâlnire a dezvoltatorilor de săptămâna trecută. O propunere de cod controversată numită EIP 999 i-a făcut pe unii să speculeze că ideea este foarte posibilă. Propunerea, care caută o rezolvare tehnică pentru a recupera 264 de milioane de dolari în fonduri pierdute, este atât de controversată încât unii utilizatori s-ar putea să aleagă să migreze către altă versiune de cod.

Cei care sunt în favoarea propunerii care ar putea să ducă la o bifurcație ethereum vorbesc despre pierderea frecventă de ether din cauza unor contracte care au buguri. Aceștia pun problema că platforma ar trebui să se asigure că nu se fac niște greșeli care ar putea fi evitate. Pe de altă parte, mulți avertizează că editarea codului după lansare ar putea să slăbească nu doar securitatea ci și integritatea platformei.

„Este clar, indiferent unde te poziționezi, că problema este destul de controversată cât dacă EIP 999 merge mai departe și se implementează să genereze o bifurcație fermă”, a spus dezvoltatorul Alex Van de Sand la întâlnirea de pe 20 aprilie. „Este inevitabil că va crea o bifurcație.”

Este totuși important să notăm numărul și influența celor care susțin EIP 999. În avantgarda schimbării de cod este de exemplu Parity Technology, compania de software ethereum din spatele portofelului care a fost afectat de înghețarea fondurilor.

Parity a fost fondată în 2015 de Gavin Wood și este al doilea software ca popularitate pe piața ethereum, folosit de aproape o treime din rețea.

Vorbitori la întâlnire au fost doi reprezentanți de la Parity. Este vorba despre directorul de comunicații Afri Schoedon și co-fondatorul și directorul companiei Jutta Steiner. Aceștia i-au îndemnat pe dezvoltatori să meargă mai departe cu versiunea de software echipată cu schimbarea EIP 999.

„Pentru mine, cel mai logic pas este să imlementăm EIP 999. Nu văd la ce ar ajuta să mai așteptăm încă patru săptămâni ca să concluzionăm că este benefic”, a spus Schoedon.

Steiner este de aceeași părere. Acesta a subliniat că implementarea codului nu necesită o bifurcație.

Totuși, au fost neînțelegeri. Péter Szilágyi, dezvoltatorul șef al Geth, software-ul ethereum condus de Fundația Ethereum și care servește majoritatea utilizatorilor, nu a fost de acord. Acesta a spus că dacă codul este scos pe piață o să creeze cel mai probabil o bifurcație ethereum cu mari controverse.

Szilagyi a spus:

„Vorbim aici despre exact aceleași rețele și practic începem un război tribal. Nu cred că o să ajungem la un consens.”

Geth contra parity

Discuția, deși a fost informală, arată că cele două mari softwareuri aflate în competiție sunt dispuse să se ia în coarne în legătură cu această problemă.

Este însă important să înțelegem cu Parity și Geth lucrează împreună. Fiecare software comunică direct cu mașina virtuală ethereum – care preia limbajul de contract smart și îl traduce într-un cod mai general. Parity și Geth fac acest lucru în limbaje de programare diferite.

Ținând pasul cu dezvoltările celuilalt, ambele programe rămân sincronizate și pe același blockchain, nu doar unele cu altele dar și cu ethereum.

Așadar, este important ca Geth și Parity să conțină același cod.

Dacă, de exemplu, o echipă implementează EIP 999 și cealaltă nu, blockchainul s-ar putea sparge în două grupuri divergente – două monede ethereum.

Așa cum dezvoltatorii imlementării de software sunt împărțiți, la fel sunt și utilizatorii ethereum. Un vot ether a arătat că majoritatea oamenilor se opun schimbării de cod. Metoda de votare a fost însă îndelung contestată. Alți dezvoltatori s-au îndreptat către rețelele sociale pentru a ajunge la un consens în comunitate. Până acum, voturile nu au fost concludente.

Așadar, Steiner a spus că Parity „nu s-a hotărât încă” dacă să implementeze schimbarea. Reprezentanți ai companiei au comunicat însă că vor publica o declarație în zilele care urmează.

Ce se știe însă e că fără Parity, ethereum ar pierde destul de mult.

Nu doar că firma vine cu o porțiune semnificativă din puterea de minare care securizează tranzacțiile în rețea, dar reprezintă și o cotă mare din comunitatea de dezvoltatori ethereum.

„Parity este o echipă valoroasă de dezvoltatori, care sunt foarte motivați să creeze o bifurcație ethereum și să o susțină”, a spus Van de Sande.

Foarte demotivați

Chiar și cu motivațiile pentru a merge mai departe cu implementarea, există și multe argumente contra.

Pentru început, dacă are loc o bifurcație ethereum, nu o să aibă impact doar asupra tranzacțiilor și și asupra miilor de jetoane și afaceri construite pe blockchain, după cum a spus Van de Sande într-o postare pe blog.

După o bifurcație, fiecare contract ethereum o să existe simultan pe ambele lanțuri. Așa cum a descris situația Van de Sande, „Dacă ai două pisici rare online, atunci fiecare dintre ele o să aibă un geamăn într-un univers paralel.”

„Cel mai bun scenariu pentru o bifurcație este cel în care bifurcația minoritară este o comunitate foarte mică și cele mai multe aplicații știu ce au de făcut pe mai departe. S-ar putea însă să se creeze o comunitate adversă.”

Sunt totuși speranțe că Parity o să renunțe să meargă mai departe dacă nu are consens total, a spus Van de Sande.

Dacă are loc o bifurcație ethereum, celm ai probabil ambele lanțuri vor pierde din valoare când comunitatea se împarte în două grupuri. Asta înseamnă că banii pierduți ca rezultat al înghețării fondurilor Parity or să își piardă din valoare.

„Pentru că sunt atât de multe monede înghețate, se poate ajunge la milioane de dolari”, a spus Van de Sande. „Atunci s-ar putea să nu fie atât de motivați să facă o bifurcație.”

Asta nu elimină totuși problema de bază. Sute de milioane de dolari în ether sunt blocate, iar utilizatorii (printre care niște creatori de ICO-uri de profil înalt) nu se pot folosi de bani.

Așadar, Van de Sande lucrează la o metodă să returneze fondurile Parity la aceeași valoare pe care ele o aveau când conturile au fost înghețate. Nu a intrat însă în prea multe detalii.

„Se pune problema cum să dăm valoare acestor jetoane. Este un subiect despre care eu, și sper că și alții, vom scrie probabil mai multe”, a concluzionat acesta.