Criptomonedele sunt adesea criticate pentru că nu reușesc să simuleze unele dintre funcțiile de bază ale banilor fiat. Guvernele sunt mereu pregătite să te avertizeze că nu poți să cheltuiești, să economisești, să tranzacționezi sau să produci bani digitali. Este o situație care se schimbă însă încet și sigur. Tot mai multe avantaje devin evidente. Plăți, economii, investiții, stocare de valori – bitcoinul poate să servească toate aceste scopuri. Uneori acest lucru se întâmplă cu aprobarea autorităților.

Nu reușește să fie fiat, demonstrează că poate fi monedă

Autoritățile și guvernatorii de bănci pretind adesea că monedele digitale nu reușesc să îndeplinească funcții de bază ale banilor fiat – metodă de plată, metodă de schimb, stocare de valori sau unitate contabilă. De multe ori însă recunosc una sau mai multe dintre aceste caracteristici, mai ales când le servește prioritățile. Umplerea trezoreriei este o astfel de prioritate, dacă nu cea principală, pentru orice guvern. Taxele sunt principala sursă de venituri la buget pentru cele mai multe țări cu economii pe piața deschisă. Maximele de anul trecut au pus criptomonedele în lumina reflectoarelor pentru campania de taxe de anul acesta.

Cum pot însă să taxeze ceva ce pretind că nu există, sau care există fără permisiunea lor?

Autoritățile au avut foarte puțin timp să rezolve această dilemă. Au trecut doar câteva luni de când taurii au dus prețul bitcoin la 20 000 de dolari în decembrie. Între timp, a venit momentul plății taxelor, în cele mai multe ori în perioada februarie-aprilie. Acesta este motivul pentru care s-au făcut niște concesii neașteptate criptomonedelor.

„Nu avem planuri să încurajăm utilizarea criptomonedelor private” – asta a spus Lituania celor de la Copay, când compania a întrebat de plățile cripto anul acesta.

„Considerăm că acestea nu reușesc să îndeplinească funcția de bani și de metodă de plată cu riscuri mari” – a comunicat banca centrală a țării în luna noiembrie.

Latvijas Banka a „invitat instituțiile financiare și cetățenii să evite angajarea în activități cripto”. În luna aprilie a anului acesta însă, autoritățile din Riga au hotărât că monedele digitale sunt „taxabile”. Plănuiesc să colecteze 20% din câștigurile de pe urma criptomonedelor, acum că Ministerul de Finanțe le recunoaște ca pe „mediu de schimb”.

Și dacă Lituania nu este o țară destul de mare cât să creeze un precedent major, ce ziceți de Germania? Autoritățile de acolo au hotărât să nu taxeze bitcoinul atunci când se face conversia în euro, dar se impune TVA la vânzarea de bitcoin. Parcă ar vorbi despre o criptomonedă. Câștigurile de pe urma păstrării pe termen lung a bitcoinului nu vor fi taxate. Nu este asta o recunoaștere că bitcoinul poate să fie considerat stocare de valori? Apropo, plățile cu criptomonede merg foarte bine în Republica Federală. Vara trecută, cel mai mare portal de comenzi de mâncare a început să accepte bitcoinul – acum și bitcoin și bitcoin cash. În luna martie, Comisia de Turism din Germania a anunțat că acceptă criptomonede pentru serviciile oferite.

De ce bitcoinul arată ca banii în ochii guvernelor

Criptomonedele au primit altă recunoaștere în Elveția. Un oficial de nivel înalt al Băncii Naționale din Elveția a spus:

„Monedele digitale din sectorul privat sunt mai bune și mai puțin riscante decât orice versiune care ar putea să fie oferită de o bancă centrală.”

O monedă digitală susținută de guvern nu ar oferi cine știe ce avantaje, dar ar ridica niște riscuri incalculabile, după spusele lui Andrea Maechler, mebru al comisiei de guvernare a băncii centrale. Ce ar trebui să însemne asta? Oferă banii descentralizați stabilitate financiară?

Rusia a luat în calcul o criptomonedă națională o perioadă. În cele din urmă, rușii s-au hotărât să pună criptorubla la casat. Banca centrală rusească consideră că „nu este potrivită”, iar ministrul de finanțe spune că nu este nici măcar posibilă implementarea. În schimb, autoritățile ruse lucrează să reglementeze comprehensiv critomonedele independente. Până la final de an ne așteptăm să apară 27 de proiecte de lege care vizează economia digitală. Unul dintre proiecte ar urma să legalizeze folosirea banilor digitali pentru plăți.

Federația Rusă a luat în considerare și evitarea sancțiunilor din vest cu ajutorul criptomonedelor. Diferitele propuneri în direcția asta au fost făcute și de experți și de oficialități. Una dintre ele sugerează folosirea unei criptomonede în tranzacțiile internaționale cu parteneri din Uniunea Economică Euro-asiatică și BRICS. Centrobank și-a exprimat susținerea.

Moartea, taxele și criptomonedele

Există un argument solid în favoarea banilor de stat de care nu putem să scăpăm. Nu contează cât de lovită de inflație sau inutilă ar fi o monedă națională, guvernul care a emis-o este obligat să o accepte. Nu este cazul și pentru criptomonede. În spatele lor nu se află o bancă centrală sau un guvern. Interesant este că toată situația se desfășoară într-o lume în care „nimic nu e sigur în afară de moarte și taxe”.

Ați auzit vreodată de vreun guvern care să accepte plata taxelor în altă monedă decât cea națională? Ei bine, bitcoinul nu este tocmai o monedă străină, dar este totuși o altă monedă decât cea națională. S-ar putea ca în curând să fie recunoscut ca opțiune de plată legitimă de către autoritățile fiscale în cel puțin două jurisdicții americane. Statele Arizona și Georgia lucrează la această problemă.

Dincolo de toate, bitcoinul rămâne o metodă de plată de încredere. O opțiune de stocare de valori sigură. Un mediu de schimb popular. Multe guverne, bănci centrale și autorități financiare au recunoscut deja una sau două dintre caracteristicile de „bani pe bune” ale bitcoinului. Și mai trebuie să scriem și marea mențiune. Tuturor le place „tehnologia din spate”, blockchainul, care face din bitcoin o unitate contabilă bună.