Directoarea Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde a dedicat două postări pe blog, pe site-ul oficial al FMI, criptomonedelor. În cel mai recent, discută despre beneficiile multiple ale criptomonedelor și își închipuie cum ar arăta o trecere la scară mare de la monedele emise de guverne la criptomonede.
Două postări dedicate criptomonedelor
Directoarea Fondului Monetar Internațional a scris marți două postări pe siteul FMI despre beneficiile criptomonedelor. Aceste articole, scrise într-o notă pozitivă, vin după alte postări de luna trecută în care vorbea despre dezavantajele pe care, după părerea ei, criptomonedele le aduc.
Lagarde a început prin a spune că în trecut „a studiat partea întunecată a activelor cripto, inclusiv posibila lor utilizare pentru splălarea de bani și pentru finanțarea terorismului”. A continuat însă prin a spune:
„Acum vreau să examinez promisiunea pe care criptomonedele o oferă. Dacă studiem cu scrupulozitate activele cripto, atunci nu ar trebui să cădem nici în condamnarea acestor nici în euforia cripto.”
Lagarde a oferit o recunoaștere a multor criptomonede aflate în circulație și a spus: „pare inevitabil ca multe să nu supraviețuiască în procesul distrugerii creative”. Trebuie să spunem că pe CoinMarketCap sunt listate în acest moment 1568 de criptomonede.
„Cripto-activele care supraviețuiesc ar putea să aibă un impact semnificativ asupra felului în care economisim, investim și ne plătim facturile”, crede Directoarea Fondului Monetar Internațional. „De aceea cei care scriu legile ar trebui să aibă mintea deschisă și să lucreze la un cadru legislativ echilibrat, care să minimizeze riscurile și să permită proceselor creative să fie fructificate.”
Lagarde explorează beneficiile criptomonedelor
Pentru început, Lagarde a vorbit despre faptul că activele cripto permit tranzacții financiare ieftine și rapide. În același timp, sunt și mai confortabil de folosit.
LKagarde accentuat că „unele servicii de plăți fac acum transferuri transfrontaliere în câteva ore, nu în câte zile”.
„Dacă activele cripto emise privat rămân riscante și instabile, s-ar putea să apară cerere de la băncile centrale să ofere forme digitale de bani.”
Următoarea idee discutată de Lagarde a fost posibilul echilibru din mediul financiar pe care îl aduc criptomonedele. A pus accent pe credința ei că „revoluția fintech nu va elimina nevoia de intermediari de încredere, ca băncile și brokerii”. Aceasta a detaliat problema:
„Există touși speranțe că aplicațiile descentralizate aduse de cripto-active va duce la o diversificare a mediului financiar, un mai bun echilibru între furnizori de servicii centralizate și descentralizate și un ecosistem financiar care este mai eficient și poate mai robust în rezistența la amenințări.”
Nu există un pericol iminent
În ceea ce privește stabilitatea financiară, directoarea Fondului Monetar Internațional a spus:
„Evaluarea noastră preliminară este că, ținând cont de amprenta încă mică și de legăturile limitate cu restul sistemului financiar, cripto-activele nu ridică un pericol iminent.”
Chiar și așa, directoarea Fondului Monetar Internațional îndeamnă autoritățile să rămână vigilente la posibilitatea ca monedele digitale să „crească riscurile tradingului cu marjă mare și să crească transmisia șocurilor economice dacă devin mai integrate în produsele financiare din mainstream”.
„Mai mult, băncile și alte instituții financiare vor întâmpina provocări în modelele lor de afaceri, dacă are loc o deviere la scară largă de la monedele emise guvernamental la active cripto. Autoritățile ar putea să aibă probleme în asigurarea stabilității unui sistem mai difuz și descentralizat. Băncile centrale ar putea să aibă dificultăți în a se comporta ca și creditori în caz de criză”,
a concluzionat aceasta.