Într-un interviu oferit postului de televiziune american CNBC, Christopher Giancarlo, directorul CFTC – Commodity Futures Trading Commission, a făcut o serie de declarații în favoarea criptomonedelor. Una dintre afirmații a adresat acuzația vehiculată frecvent că Bitcoin și cripto în general nu se bazează pe valori ”reale” precum celelalte valute fiat:
”… Există 140 de țări din lume, fiecare dintre ele are o monedă; probabil două treimi din ele nu valoarează nici cât polimerul sau hârtia pe care sunt printate și aceste țări se bazează foarte mult pe ele. Bitcoin sau o altă criptomonedă poate rezolva unele probleme, dar vorbim despre un viitor de la zece ani în sus.”
a afirmat Giancarlo.
Directorul CFTC
este de asemenea de părere că popularitatea criptomonedelor va crește. A opinat și că vor fi adoptate la nivel global pe viitor.
De asemenea, el a adresat și pozițiile diferite adoptate de cele două autorități de reglementare din Statele Unite – CFTC și SEC. CFTC se concentrează pe protecția consumatorilor, în timp ce SEC investighează fraudele legate de criptomonede în prezent.
Reprezentantul CFTC recunoaște însă că cele două autorități nu sunt tocmai pregătite să abordeze coerent un astfel de domeniu complex. Atât SEC cât și CFTC au fost înființate în anii 1930, când lumea finanțelor era complet diferită.
Întrebat cum explică consumatorilor că derivativele Bitcoin se pot tranzacționa în mod legal, în timp ce SEC a respins ETF-urile, Giancarlo a declarat:
“În general, supravegherea SEC … se referă la piețele de capital în formare, cu un mare accent pe investitorii retail. Accentul nostru [al CFTC] este pe piețele de transfer de risc și ne-am concentrat întotdeauna pe instrumente derivate. Acestea sunt utilizate în cea mai mare parte de investitorii instituționali.
În esență, avem orientare diferită, istorii diferite, așa că abordăm aceste lucruri din perspective diferite”.
Giancarlo a susținut că în general criptomonedele trebuie privite din două perspective:
“Pe de o parte, trebuie să abordăm o atitudine dură când vine vorba de fraudă și manipulare, iar pe de altă parte, trebuie să susținem inovația și să evităm restricțiile ce ar putea să o afecteze”
a concluzionat el.