Compania Sky Mining din Vietnam, este un start-up ce promitea investitorilor că va închiria echipamente de minare către diverși investitor. Sumele pentru care erau incheiate contractele cu clientii variau între 100$ și 5000$.

Una dintre promisiuni era că profiturile obținute vor fi de până la 300% pe an. Concomitent contractele de închiriere a echipamentelor avea o durată între 15 și 18 luni.

În data de 26 iunie, directorul companiei, Le Minh Tam, a dispărut, odată cu 35 milioane de dolari din banii investitorilor interesați de proiect.

Conform declarațiilor clienților, când aceștia s-au deplasat la sediul firmei să își ridice echipamentele închiriate, au descoperit că depozitul și birourile companiei erau abandonate.

Le Minh Tam a declarat că a fost nevoit să vândă minerii pentru a acoperi pierderile financiare. A menționat și că momentan se teme pentru viața sa, dar că va reveni imediat ce situația se va clarifica.

Adjunctul Sky Mining din Vietnam, Le Minh Hieu, a declarat însă că CEO-ul a sustras fondurile clienților. Totodată a mentionat  și că ulterior acesta s-a mutat în Statele Unite. Tentativa sa de a menține compania deschisă s-a lovit de atitudini negative din partea clienților.

Unii investitori au inițiat deja procese împotriva companiei. Nu există însă nicio garanție că își vor putea recupera fondurile, având în vedere atitudinea anti-criptomonede a autorităților guvernamentale.

Săptămâna trecută, de exemplu, Comisia de Stat pentru Titluri de Valoare a avertizat companiile să evite activitățile asociate cu criptomonedele. Banca Centrală din Vietnam a susținut o inițiativă a Ministerului Economiei și Comerțului de a interzice importul de echipamente de minare.

În Vietnam

La începutul acestui an, o directivă a Primului Ministru a interzis utilizarea criptomonedelor ca metodă de plată pe teritoriul țării, iar în luna martie Banca Centrală a interzis băncilor comerciale și furnizorilor de servicii de plăți să proceseze tranzacțiile de acest tip, pe motiv că facilitatează spălarea de bani și evaziunea fiscală.